Szilveszter retró: ezeket ettük a 80-as és a 90-es évek utolsó napjain + fotók

Pezsgő, szerpentin, zseniális kabarék az új színes tévén, kazettás magnók, móka és kacagás, kaszinótojások, fasírtgolyók, aszpikos ételek, na és persze azok a bizonyos szendvicsek, amelyek ma már mind retrónak számítanak, de hosszú évekig egyetlen szilveszteri buli sem múlhatott el nélkülük. Ilyen vagy ehhez hasonló finomságokkal ünnepelték az év utolsó napját a magyarok a 80-as és a 90-es években.

2023. 12. 28. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok szempontból felejthetetlen volt a 80-as és a 90-es évek időszaka Magyarországon. Olyannyira, hogy még azokban is nosztalgikus érzést keltenek az alábbi szilveszteri fogások, akik még nem is éltek akkor.

Egy életre, de talán még azon is túl kitörölhetetlen nyomot hagytak a magyar emberben a korszak jellegzetes zenéi, öltözködési szokásai, hajviseletei, bútorai vagy épp pálmafás poszterei, de az Éva vermut, a Napoleon vagy a Lánchíd konyak is kiválóan csúszott anno a sonkatekercs után, ha éppen nem kólaszörpöt kortyolgattunk – olvasható a Mindmegette cikkében.

A Magyar Rádió közvetítése egy budapesti lakás szilveszteri házibulijából 1980-ban. Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

A múlt finomságaiból egy jó tepertős pogácsa, egy finom kocsonya, esetleg egy ropogós szalakális perec bármelyik szilveszteri buliban jól jön. Az alábbi válogatásra még Vágási Feri is csettintene egyet a Szomszédok című tévésorozatból, hacsak nem állít be hozzájuk Janka néni az éjszaka kellős közepén egy kis „potyára hajtva”.

 

Íme néhány retró étel:

Szilveszteri retró szendvics főtt tojással és kovászos uborkával:

Fotó: Mindmegette

 

Retró kókuszkocka:

Fotó: Mindmegette

 

Retró sajtos rúd:

Fotó: Mindmegette

 

Melegszendvicskrém:

Fotó: Mindmegette

 

Ropogós sajtos perec:

Fotó: Mindmegette

 

Tepertős pogácsa:

Fotó: Mindmegette

 

Kaszinótojás franciasalátával:

Fotó: Mindmegette

 

Aszpikos sonkatorta:

Fotó: Mindmegette

 

Klasszikus kocsonya:

Fotó: Mindmegette

 

Sajttekercs és sonkatekercs:

Fotó: Mindmegette

 

Fasírtgolyós partifalatok:

Fotó: Mindmegette

Borítókép forrása: Mindmegette.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.