Fény derült a tökéletes szilveszteri virsli titkára

A tökéletes virsli nem lehet repedt, most megmutatjuk, hogyan lehet ezt elérni.

2023. 12. 28. 15:36
Virsli
Virsli Forrás: Freepik.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilveszterkor talán még olyanok is szívesen főznek virslit, akik az év többi napján csak hot dog formájában találkoznak vele. Elkészítése elsőre egyszerűnek tűnhet, ám ha nem veszünk figyelembe néhány fontos szabályt, lehet, hogy darabokban, szétrepedve fogjuk kivenni a főzővízből – írja a Mindmegette.

Nem véletlen, hogy a főtt virsli a kezdő szakácsok egyik kedvenc vacsorája, illetve reggeli opciója. Nem kell hozzá más, mint egy edény, amiben vizet kell forralni, az étel gerincét képező virsli, a mártogatáshoz szükséges mustár, esetleg kecsap, illetve egy kis majonéz ízlés szerint, na és persze egy (vagy több) szelet friss, ropogós kenyér.

A virslifőzésnél azonban gyakori probléma, hogy főzés közben hosszában elreped, és szinte szó szerint kifordul belőle a töltelék, ami nem éppen gusztusos. Hogy ez ne történjen meg, érdemes figyelembe venni néhány praktikus tudnivalót.

 

Mire figyeljünk a virsli főzésénél?

Sokaknak új információ lehet, hogy bizony a virsli a legtöbb esetben már főtt, füstölt vagy valamilyen hőkezelt formában kerül a csomagolásba, hasonlóan a párizsihoz. Persze előfordulhat az ellenkezője is, ám abban az esetben, ha nyers virsli kerül a polcra, jelzi a gyártó. Arányában nézve viszont több az előre főzött, hőkezelt darab a boltokban, ezért ezeket nem kell a szó hagyományos értelmében megfőzni, csak alaposan átforrósítani, felmelegíteni.

Figyeljünk arra, hogy a víz ne lobogjon, hiszen bőven elég, ha csak éppen gyöngyözik. Ha nem így készítjük, pillanatok alatt kifőzzük a virsli ízét, és a szétrepedés kockázata is megnő.

Alapvetően kétfajta virslitípust lehet megkülönböztetni. A bőrös virslit a legtöbb esetben természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül. Csak városi legenda, hogy a műbélbe töltött virslik silányabb minőségűek, hiszen közöttük is találni prémium darabokat. Ezeket többnyire azok választják, akik nem kedvelik a természetes beleket.

 

Meddig főzzük a virslit?

Ha műbeles virsliről van szó, akkor minden esetben távolítsuk el a külső borítást, hiszen a forró vízben olyan anyagok is kioldódhatnak belőle, amelyek nem feltétlenül egészségesek. Ha viszont bécsi vagy frankfurti virsli került a kosárba, akkor a főzés előtt ezeket a fajtákat pucolatlan formába tegyük a forró vízbe. Ezeknél a daraboknál amúgy sem lenne egyszerű eltávolítani a héjat. Óvatosan kell főzni, hiszen a természetes bélbe töltött virslik könnyebben repednek, mint a mesterséges burkú társaik.

A főzéshez minden esetben annyi vizet kell használni, ami pont ellepi a virsliket. Ha a víz intenzívebb gyöngyözésnek indul, már el is lehet alatta zárni a gázt. Ezután nincs más dolgunk, mint fedővel lefedni, majd állni hagyni a nagyjából 90 fokos vízben legalább 3-4 percig. Ennyi idő alatt biztosan átmelegednek. Figyelni kell a virslire, hiszen ha ennél tovább hagyjuk a meleg vízben, könnyen veszíthet az ízéből.

 

Mitől reped meg a virsli?

Amikor feltesszük a virslit a tűzhelyre és eléri a fazék tartalma a 90-100 Celsius-fokot, akkor nemcsak a főzővíz, hanem a virsliben lévő víz is felforr, ami ezután gőzzé alakul.

Térfogata akár ezerhatszázszorosára is megnőhet,

aminek következtében a belső nyomás is fokozódik, a virsli pedig ennek hatására szétreped.

 

Hogyan főzzünk virslit a mikróban?

A virslit akár főzés nélkül, a mikróban is el lehet készíteni. A folyamat azonban jelentősen hosszabb lehet, de működik. Az első lépés, hogy találjunk egy olyan tálat, amit mikróban is használhatunk. Ebbe engedni kell egy kevés vizet, majd a virslikkel a tálban mikrózni 30–60 másodpercig. Arra kell figyelni, hogy félidőnél nem árt megforgatni a virsliket, ha pedig nagyobb mennyiségről van szó, akkor az elkészítési idő is növekszik.

A Magyar Nemzet korábban már írt arról, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége ajánlására a virsli választásakor is érdemes a magyar termékeket előnyben részesíteni.

Borítókép: illusztráció (Fotó Freepik.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.