A sztárpék most elárulja, mi a jó karácsonyi bejgli titka

A bejgli hazánkban tradicionális karácsonyi édesség. Diós vagy mákos, mindkettő népszerű minden család karácsonyi asztalán. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell fogyasztani, a mák pedig bőséget hoz a házhoz. A tésztájáról se feledkezzünk meg, hiszen az a lényeg. És az arányokat tekintve melyik a jobb, ha a töltelék több vagy a tészta? Szabadfi Szabolcs, a híres pék válaszol kérdéseinkre, akinek filozófiája az, hogy finom ételt jó alapanyagokból lehet készíteni. Szerinte ezeket nem feltétlenül kell távoli vagy drága forrásból beszerezni, számos lelkiismeretes helyi termelő kínál kitűnő portékát.

2023. 12. 24. 6:10
null
Budapest, 2023. december 21. Diós és mákos bejgli a Magyarország étele - Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny meghirdetése alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Szamos Gourmet Házban 2023. december 21-én. A Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny döntõjét a III. Magyar gasztronómia napján rendezik meg 2024. április 27-én Szolnokon. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bejgli hazánkban tradicionális karácsonyi édesség. Legtöbbször dióval vagy mákkal töltik, újabban azonban csak a képzelőerő szab határt a különféle töltelékeknek. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz.

Nemcsak a töltelék lehet különböző, a bejgli tésztáját is többféle módon készíthetjük el. Erről beszélt nekünk Szabi, a pék, aki azt is elárulta, hogy az ő bejglije miért olyan különleges. Immár hatalmas rajongótábora van, akik csak és kizárólag tőle vásárolnak. 

 

A tészta különlegessége

Szereti, ha egy kicsit több a töltelék, ezért ennek javára billenti a mérleg nyelvét a tésztával szemben.

Bejglijeit a legtöbb recepttel szemben kovásszal – és nem élesztővel – készíti, valamint nem használ semmiféle módosított alapanyagot.

Mindamellett száz százalékban tiszta alapanyaggal dolgozik,

figyel arra is, hogy mindent magyar beszállítóktól szerezzen be. 

Minden egyes bejglit egyesével, kézzel készítenek – árulta el.

Azt vallom, hogy ilyenkor minden egyes ünnepi asztalra kerülő bejgli műalkotás kell hogy legyen.

– hangsúlyozta. Hozzátette: 

a jó bejgli az valójában megreped, ha nem lesz repedezett, akkor valami probléma volt.

 

Szabi tanácsai a jó bejglihez

Szabit arról is megkérdeztük, mit javasol azoknak, akik otthon szeretnének bejglit készíteni. 

A bejglinél fontos dolog, hogy nem szabad túl sok élesztőt rakni a tésztához, se túl sok kovászt, ellenkező esetben sütés közben az optimálisnál nagyobb lesz a térfogat-növekedés

– mondta. 

A neves pék mesélte, hogy sokszor lát fotókat otthon készült bejglikről. Véleménye szerint gyakran előforduló hiba, hogy túl sűrűn teszik egymás mellé a sütőlemezre, és emiatt a bejgli oldala, ami a másikkal találkozik, általában kireped. Rakjuk ritkábban egymás mellé a rudakat, és süssünk inkább kétszer, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el a kirepedést – javasolta.

A tészta sütésének titka

A bejgli tésztájával kapcsolatban azt is elárulta Szabolcs, hogy 

hűvösen kell feldolgozni a tésztát és utána rá kell szárítani a tojássárgáját, aztán meg kell várni, míg a tojásfehérje is rászárad, mert ettől válik gyönyörű szép márványossá. Valamint nem szabad nagyon gyorsan, magas hőfokon sütni a bejglit, mivel egy tömör, nehéz süteményről van szó, és fontos, hogy a közepe is átsüljön.

Mikor jó a töltelék?

Figyelnünk kell a töltelék állagára is, mert nem lehet túl lágy vagy túlságosan kemény. Érdemes a tölteléket egy nappal korábban elkészíteni és állni hagyni úgy, hogy ne száradjon ki, és utána lehet a tésztára helyezni – hívta fel a figyelmet.

Az örök dilemma: diós vagy mákos

Azt is megtudtuk, hogy ő melyiket szereti jobban:

A diósat és még inkább a diós-mazsolás bejglit.

– árulta el Szabi pék.

Érdekességként kitért arra is, hogy „haladnak a korral”, és készítettek már például pisztáciás-málnás bejglit is, most pedig készítenek egy bejglihez hasonlító tekercset, ami véres hurkás lesz, némi almával.

 

Díjat kapott munkája elismeréséért

Szabadfi Szabolcs munkája elismeréséért nemrég Kőrősi Csoma Sándor Nagydíjat kapott. Ennek kapcsán elmondta, hogy ő  csak a munkáját végzi, és akik neki ítélték ezt a díjat, ezek szerint úgy látják, hogy hasznos ez a munka.

Igyekszem mindenkit a minőségi pékáruk fogyasztására és a hagyományos technikák alkalmazására buzdítani.

– mondta. Hozzátette: emellett egészen jó eredménnyel szokott végezni például világbajnokságokon, ahová mindig magyar alapanyagokkal érkezik, hogy azokat népszerűsítse. 

 

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.