Esős és szeles idővel búcsúzunk az évtől + videó

Enyhe idővel ér véget az év: szilveszter napján néhol akár 14 fokot is mérhetnek. Szilveszter napján azonban északon estétől, késő estétől eleredhet az eső – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

2023. 12. 28. 16:47
Budapest, 2023. december 25. Az emelkedõ vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról fotózva, szemben az Országház épülete 2023. december 25-én. A Duna felsõ szakaszán elkezdõdött az árhullám tetõzése; Budapesten a folyó tetõzése december 27-én napközben várható, 660 centiméter körüli vízállással, elsõfokú árvízvédelmi készültség mellett. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éjszaka északnyugat felől megnövekszik a magasszintű felhőzet. Emellett a rétegfelhőzet lassú terjeszkedése is valószínű egyre nagyobb területen, legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlt érintheti. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 6 fok között várható, de a szélvédett, kevésbé felhős fagyzugokban fagypont alá hűlhet a levegő. Eső nem várható.

Pénteken a köd, illetve a rétegfelhőzet várhatóan csak lassan zsugorodik. Nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön lehetnek akár egész nap borult, ködös tájak.

Érdemi csapadék nem várható. Az enyhe déli, délnyugati szél az ország délkeleti felén időnként megélénkül.

Ködösebb, de továbbra is enyhe napok jönnek. Esős és szeles idővel búcsúzunk az évtől. (Forrás: Met.hu)

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a tartósan borult, ködös tájakon döntően 3 és 8 fok között, a napos vidékeken jobbára 9 és 15 fok között valószínű.

 

Milyen idő lesz hétvégén?

Szombaton nagyobb eséllyel az ország északi felén nagy területen képződik köd és rétegfelhőzet, ezek kiterjedése napközben várhatóan gyorsan csökken, de a borult részeken szitálás előfordulhat. Egyébként fátyolfelhős, napos idő valószínű, a délnyugati, nyugati szél megélénkülhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és 6 fok között alakul, de a szélvédett, derültebb tájakon gyenge fagy is várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 9 és 14 fok között valószínű, a tartósabban borult országrészekben hűvösebb lesz.

Esős és szeles idővel búcsúzunk az évtől

Vasárnap, szilveszter napján az éjszaka képződött köd és rétegfelhőzet kiterjedése gyorsan csökken ugyan, de főként az Északi-középhegységben és környékén egész nap borult, párás maradhat az idő. Néhol szitálás előfordulhat, északon estétől, késő estétől eleredhet az eső. A déli szél a Dunántúlon megélénkül, sőt meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, de a szélvédett, derültebb tájakon ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 14 fok között valószínű, a tartósabban borult országrészekben több fokkal hűvösebb lesz.

Hétfőn, újévre virradóra 2 és 7 fok közötti hőmérséklet várható, majd 5 és 11 fok közé melegszik fel a levegő. Eleinte jobbára borult lesz az ég, majd északnyugat felől csökken a felhőzet, és kisüt a nap.

Kora délutánig sokfelé eshet az eső, de délelőtt a Dunántúlon, délután pedig már a Tiszántúlon is megszűnik a csapadék. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik.

Borítókép: Az emelkedő vízállású Duna a lezárt Sztehlo Gábor rakpartról Budapesten (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.