Elérte az árhullám Budapestet, lassú lesz az apadás + galéria

Hosszan elnyúló tetőzések és lassú apadás kíséri a dunai árhullámot. Budapesten szerdán este nyolc órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-t.

Forrás: MTI2023. 12. 28. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna Nagybajcsnál hétfőn este tetőzött 612 centiméteres vízállással, kedden délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 centiméterrel újfent tetőzött, de azóta már elkezdődött az apadás.

Komárom és Esztergom térségében szerdán késő délelőtt, illetve kora este tetőzött az árhullám. Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az első fokú készültség szintje (mindkét helyen 500 centiméter) alá.

Budapesten szerdán este nyolc órakor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 centiméter volt,

azóta tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 centiméteres tartományban. A 700 centiméteres, másodfokú készültségi szintet nem érte el a vízállás.

A főváros alatti szakaszokon Bajánál szombaton napközben első fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés.

Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 centiméter körüli legmagasabb vízállás prognosztizálható.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál szerda délután tetőzött 211 centiméterrel, itt is elkezdődött az apadás.

Az Ipoly Ipolytölgyesnél szerda hajnalban 464 centiméterrel tetőzött.

 

Újabb árhullám a Tiszán

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Tivadar térségében tetőzik. Első fok körüli tetőzés várható a Tokaj és Kisköre közötti szakaszon. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint-emelkedések kezdődtek.

A mellékfolyók tetőztek, a Hernádon és a Körösök vízrendszerén van jelenleg is áradás, de első fok alatti tetőzés várható.

A szerda esti előrejelzés alapján a következő néhány napon számottevő csapadék nem várható, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0 fok felett alakulnak.

A jövő hét közepétől érkezik újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék, ami kisebb mennyiséget jelent a Garam, Ipoly, Zala, és számottevő mennyiséget a Dráva, Mura, a Tisza és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén – tájékoztat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

 

Megnyitották a Sió zsilipjét

A Balaton átlagos vízállása – a siófoki vízmércéhez viszonyítva –

csütörtök reggel 122 centiméter volt, miközben a tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter

+/–5 százalék. A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.

Szerdán kora délután kezdték meg a víz eresztését a Sió-zsilipen keresztül a Dunába torkolló Sió-csatornába

– közölte az OVF.

A Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva másodpercenként 15 köbméteres, úgynevezett óvatos vízeresztés történik. Zsilipnyitásra az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen lehetett előre jelezni a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét.

Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek.

Borítókép: A Duna áradása a Római-partnál (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.