Különleges felvétel került elő a tiszai vízlépcsőről + videó

Ötven éve adták át a kiskörei létesítményt.

2023. 12. 26. 11:51
Ötvenéves a kiskörei vízlépcső Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiskörén 1973-ban adták át a vízlépcsőt. Az ötven évvel ezelőtti átadóról egy filmhíradót is meg lehet nézni – írja a Heves vármegyei hírportál.

Ötven éve, 1973 májusában avatták fel ünnepélyesen Kiskörénél a Tisza II. vízlépcsőt. A Tisza középső része az ország legaszályosabb vidéke. A Nagykunság, a Hortobágy ősidők óta főleg állattenyésztésből, takarmánytermelésből élt.

Koháry Sz. Nándor létesítményi főmérnök a korabeli felvételen arról beszél, hogy a Közép-Tisza völgyében olyan lehetőséghez jutnak a mezőgazdasági és az ipari üzemek, amire addig nem volt mód. Az árvízi veszélyeztetettség nagymértékben lecsökken, és számos más előny is jelentkezik.

Az előnyök között volt a vízi energiából származó elektromos energia előállítása. A hajózó zsilip már az átadás után megkönnyítette a nagyobb hajók útját. De a legfontosabb az öntözővíz, hiszen két főcsatorna épült az öntözéshez – hallható a felvételen.

Borítókép: A kiskörei vízlépcső (Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.