A kedd reggeli csúcsban csap le az országra az ónos eső, mutatjuk, mit ne csináljon + videó

És mit igen.

Forrás: Magyar Közút2024. 01. 22. 17:02
null
Gádoros, 2021. december 27. Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esõben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. A legfrissebb előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól a délelőtti órákig az északkeleti tájak kivételével ónos eső vonul végig az országon. A legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható. 

A Magyar Közút a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy ahol lehet, megelőző sószórást végez, 

de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat,

 így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól északnyugat felől olyan csapadékzóna érkezik, amely ónos esőt hoz magával. Jelen állás szerint kedd kora délelőttig az északkeleti vármegyék kivételével nagy területen várható majd ónos eső. 

A legtöbb ebből Veszprém, Fejér és Pest vármegyékben várható, itt vastagabb jégpáncél is képződhet.

A Magyar Közút szakemberei tehát a nap 24 órájában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, 80 mérnökségről, azaz telephelyről indíthatják el a munkagépeket a 31 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

Azonban fontos lenne szem előtt tartani, hogy ha az időjárás esőzésből vált ónos esőre, akkor az előzetesen kijuttatott anyagokat is lemoshatja a csapadék a burkolatról.

Az ónos eső ahogy földet, burkolatot, tárgyat ér, azonnal lefagy, így a síkosságmentesítés is hosszabb időt vesz igénybe.

A szakemberek első körben a gyorsforgalmi, majd a fő-, végül a mellékutakon avatkoznak be és a folyamatos munkavégzés mellett is időszakosan lehetnek olyan időszakok, amikor intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakra figyelmeztetnek: 

  • Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.
  • Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.
  • Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.
  • Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.
  • Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!
  • Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetők legyenek.
  • Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra!
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Borítókép: Illusztráció. Autó és kerékpáros halad a jeges úton ónos esőben a Békés megyei Gádoroson 2021. december 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.