Meggazdagodhat, ha régi pénzt talál a kabátzsebében

Nem is gondolná, mennyire.

Forrás: Világgazdaság, Mandiner2024. 01. 22. 15:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár egy kétezres évek elejéről származó, hétköznapi forintbankjegy vagy -pénzérme is érhet százezreket, nem csupán az antik pénzritkaságok – írja a Világgazdaság a Vatera forgalmi adatai alapján.

Csak a magyar papír- és fémpénzekből csaknem hatvanezer darabot adtak el tavaly év eleje óta az online piactéren, amelyek közül a legtöbb 1990 után kibocsátott, hétköznapi forintérme és emlékérme volt. Az elmúlt egy évben a magyar papírpénzek közül a Vaterán a forint, a pengő és az 1920-as és 1923-as korona államjegyek voltak a legkelendőbbek, de van itt valami megdöbbentő is. 

Az 1998-tól 2009-ig pénzforgalomban lévő papír kétszáz forintos bankjegyek közül tavaly szeptemberben két darab csaknem egymillió forintért cserélt gazdát.

És hogy mi lehet a titok? A portál azt írja, a bankjegyekért azért voltak hajlandók ilyen összeget kifizetni a gyűjtők, mert a legutolsó, 2007-es dátum volt rajtuk, a legutolsó széria sorozatjelét viselték, és emellett még a sorszámuk is alacsony volt.

Egy bankjegy ugyanis számos különböző tényezőtől válhat értékesebbé, így ha az adott korszakban kevesebbet gyártottak le belőle, ha alacsony a sorozatszáma, vagy bizonyos sorozatjelet tartalmaz, de az is növeli az árat, ha valamilyen nyomási, gyártási hibája van, vagy forgalomba sosem került, azaz bankfriss állapotú – ezt már Fehér Sándor, a Vatera szakértője részletezte. 

A Mandiner egyébként talált is egy ilyen bankjegyet, ami most is eladó, így ha van felesleges kétmillió forintja, itt a lehetőség, hogy megkaparintsa ezt a ritkaságot. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.