A Telexnek és Soros blogjának, a 444-nek-is jutott a guruló dollárokból

A 444 és a Qubit nevű baloldali portálokat működtető Magyar Jeti Zrt. nyert az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Mérték Médiaelemző Műhellyel és az Ökotárssal közös, médiát támogató pályázatán, ahol több mint 16 millió forinthoz jut az Uj Péter és Kardos Gábor nevével fémjelzett cég. Ez is újabb bizonyítéka annak, hogy a dollármédiába rengeteg külföldi pénzt pumpálnak, amelynek az célja, hogy a külföldi donorok megkapják, amit a pénzükért cserébe várnak: a külföldi érdekek szolgálatát. Mutatjuk a részleteket!

Forrás: Origo2024. 01. 27. 12:42
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mérték Médiaelemző Műhely honlapján fellelhető dokumentumból kiderül, hogy mely médiumok jutnak támogatási összeghez az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tavaly ősszel kiírt médiatámogatási pályázatának keretösszegéből.

Az Origó információi szerint a beadási határidőig 32 pályázat érkezett, de ebből meg nem nevezett 6 pályázót formai okokra hivatkozva kizártak. 

Az összesen 26 érvényes pályázat közül most 15 jutott támogatáshoz, amire összesen több mint 115 millió, egészen pontosan 115 608 880 forintot fordítanak.

 

A Magyar Jeti duplán is nyert

A pályázati döntés alapján a 444.hu közel 10,25 millió forintot kap, míg testvérlapjuk, a Qubit mintegy 6,45 milliót, így a Magyar Jeti Zrt. két lapja együttesen 16,7 millió forintot költhet el az amerikai donorok médiafinanszírozási támogatásának köszönhetően.

 

Mások is komoly összegeket kapnak

A Tilos Rádiót működtető alapítvány valamivel több mint 10 millió forintot kap. A Debreciner nevű, Debrecenben működő helyi portál 9,99 millió forinthoz jut. Az Átlátszó és a Magyar Hang kiadója, az Alhambra-Press Bt. is ehhez nagyon hasonló támogatási összegben részesül.

A Jelen című hetilapot működtető Liberty Press Kft 9,5 millió forinthoz, míg a Borsod24 / Szol24 / Szabolcs24 nevű lokális honlapok kiadója, az Esélyegyenlőség és Fenntarthatóság Egyesület 9,3 millió forinthoz jut hozzá. A Magyar Narancs internetes oldala is a szerencsés pályázók közé tartozik: 9,9 millió forintot kapnak.

Azonban a Telex.hu-t működtető Van Másik Zrt.-nek is jutott a támogatásból. Az adatok szerint a cég 7,8 millió forint támogatáshoz jutott, míg a Klubrádió 5,1 milliós támogatást kap az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől. 

Mindemellett a Greenfo nevű környezetvédelmi portál 5 millió forintos támogatáshoz, a Szabad Pécs 4 millió forinthoz jutott hozzá. Egy podcast, a Másfél Flekk Kft. által működtetett Az élet meg minden mintegy 3,4 millió forintot kap. A Nyugat.hu nevű portált működtető egyesület 4,98 millió forintban részesül – ismertette a részleteket a Média1, megemlítve, hogy „a támogatást a sajtószabadság elősegítésére biztosítják”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.