Csaknem nyolcvanezer tanár kapta kézhez az új kinevezését

Január 30-ig 79 156 pedagógusnak állították ki a kinevezési okmányait, amelyben szerepel a béremelés összege is.

Forrás: MTI2024. 01. 30. 18:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári béremelést rögzítve megtörtént a tanárok kinevezésének módosítása az állami fenntartású iskolákban – közölte a Klebersberg Központ (KK). Mint az a közleményben olvasható, a tankerületi központok a jogszabályban előírt határidőig, azaz 2024. január 30-ig 79 156 pedagógusnak állították ki a kinevezési okmányait, amelyben szerepel a béremelés összege is.

Hangsúlyozták, januártól átlagosan 32,2 százalékkal nő a tanárok bére. 

A pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint. Az I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, Pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógus fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint – sorolták. 

Hozzátették, a folyamat nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a tanárok fizetését. Az esélyteremtési illetményrészre jogosult pedagógusoknak a fentieknél is húsz százalékkal nagyobb fizetést garantál a törvény. A kormány a béremelés fedezetére 340 milliárd forintból létrehozta a tanárbéremelési alapot – írta a KK.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.