Egyre több budapesti politikus követeli a BKK vezérigazgatójának távozását

Nem csak kormánypárti oldalról érkeznek kritikák a járatritkítással kapcsolatban.

2024. 01. 25. 21:15
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin
Budapest, 2022. december 5. Karácsony Gergely fõpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a budapesti Mikulástroli mellett az Erzsébet téren 2022. december 5-én. A Mikulástroli, a Solaris-Skoda trolibusz december 18-áig gyûjt ajándékokat a rászorulóknak a 72M, 75, 76, 77, 80 és 83M vonalon közlekedve. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen követelik a BKK vezérigazgatójának, Walter Katalinnak a távozását. A nagy port kavaró járatritkítások után csütörtökön a BKK egy háttérbeszélgetést tartott, amin továbbra is azt állították, hogy nem járatritkításról van szó, hanem csupán átcsoportosításról.

Ezen a háttérbeszélgetésen Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója így fogalmazott:

Az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele

Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán tette fel azt a kérdést, hogy ez a gondolkodásmód ismerős lehet-e valahonnan? A frakcióvezető ezt a megszólalást Kóka János egykori SZDSZ-es gazdasági és közlekedési miniszter szavaival tartja hasonlónak, aki így fogalmazott egykoron:

A mocsár lecsapolásáról nem a békákat szokták megkérdezni

– Így gondolkodnak ők. Ez nekik a nyilvánosság, számukra ilyen a társadalmi párbeszéd, egyeztetés. A mézes mázas szavak mögött valójában ez a lényegük – írta Wintermantel Zsolt.

– Walter Katalinnak le kell mondania!

– hangsúlyozta. Hozzátette: Ha ezt nem teszi meg, a holnapi nap folyamán Karácsony Gergelynek kell felmenteni őt!

Az a főpolgármester, aki átláthatóságot, nyilvánosságot, a budapestiekkel való egyeztetést hangsúlyosan ígérte a kampányában, aki négy évvel ezelőtt részvételiségért felelős főpolgármester-helyettest nevezett ki és fizet neki és a stábjának sokmillió forintot havonta, nem engedheti meg, hogy ilyen embert a posztján hagy – vélekedett a frakcióvezető és hozzátette: vagy ha igen, akkor ez olyan, mintha ezeket a fenti szavakat Karácsony Gergely mondta volna!

Nem csak Wintermantel Zsolt van ezen az állásponton. Kanász-Nagy Máté, Újpest volt alpolgármestere, jelenleg az LMP országgyűlési képviselője a BKK vezérigazgatójának megszólalásáról így vélekedett a közösségi oldalán:

ebbe a folyamatba kizárólag az utasokat kell bevonni, akik nem pulykák, hanem a közösségi közlekedés használói.

Szerinte egy ilyen mondat után egyvalaki van, akit biztosan nem kell bevonni ebbe a folyamatba, őt pedig úgy hívják, hogy Walter Katalin. Véleménye szerint 

a BKK vezérigazgatóját kizárólag egy dologba kell bevonni, a lemondásának megírásába.

Kanász-Nagy Máté azt is leírta, hogy egy zöld városvezetés, ha azt tapasztalja, hogy csökken a közösségi közlekedés kihasználtsága – amire a járatritkítások kapcsán hivatkoznak –, akkor küzd ez ellen, forrásokat csoportosít oda, és nem alkalmazkodik hozzá. Ettől zöld. A jelenlegi városvezetést ebből következően nem tartja annak.

Borítókép: Karácsony Gergely és Walter Katalin (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.