Fővárosi Fidesz: A Transparency International visszaadhatná Lánchíd-felújítási megbízásáért kapott pénzt

„Lehetséges, hogy külső nyomásra történt a megbízás? Aligha tudjuk meg. Mindenesetre most az lenne a tisztességes, pláne egy nevében is az átláthatóságot hirdető szervezettől, ha egy ilyen helyzetben visszaadná a tevékenységért felvett pénzt” – mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt annak kapcsán, hogy a minap Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is megerősítette: az NGO-t kérték fel a Lánchíd felújításának kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzésének ellenőrzésére, s a szervezet mindent rendben talált.

2024. 01. 31. 7:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egyedüliként elleneztem a BKK igazgatóságában annak idején a szerződést, mondván, az nem szól másról, mint hogy fővárosi pénzből támogassunk egy elfogult szervezetet. Mostanra ráadásul bebizonyosodott, hogy a Transparency által elvégzett munka finoman szólva is hiányosságokkal küzd, például a folyamat során az A-Híd Zrt., s így a Fővárosi Önkormányzat érintettségét a számlagyáras ügyben nem sikerült feltárni” – fogalmazott a Mandinernek a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Wintermantel Zsolt annak kapcsán, hogy a minap Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is megerősítette: az NGO-t kérték fel a beruházás közbeszerzésének ellenőrzésére, s a szervezet mindent rendben talált.

 

Minden jogszerűen zajlott?

Mint korábban beszámoltunk róla: a hazánkat elmarasztaló Transparency készítette elő a hídpénzbotrányba fulladt felújítást. A szervezet saját honlapján még be is számolt arról, milyen sikeresen zárult a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáira vonatkozó közbeszerzési eljárás, 

majd közölték, hogy értékelésük szerint minden jogszerűen, átláthatóan és tisztességesen zajlott. 

Dacára annak, hogy a Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International (TI) magyarországi szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. 

Tehát úgy ellenőrizték a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt szakképzett emberük.

Minderről Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrégiben a 168 órának azt mondta: „a Lánchíd felújítását intéző BKK felkérte a Transparency Internationalt a közbeszerzés folyamatának felügyeletére, és a végén ők is azt mondták, hogy rendben volt”. Sőt – mint fogalmazott – a beruházás során végül kevesebbet költöttek el, mint amennyi pénz rendelkezésre állt. Azt pedig kijelentette, hogy Vig Mórral nincsen kapcsolata a fővárosnak.

 

Készpénzben felvett milliárd

Mindezek után kevésbé tűnik meglepőnek, hogy a Soros György által fenntartott Amnesty International Magyarország vezetője testvéréhez, Vig Mórhoz, a számlagyárügy gyanúsítottjának cégéhez kerülhetett 1,4 milliárd forint a Lánchíd kivitelezőjétől, az A-Híd Zrt.-től.

Ezenkívül az azóta letartóztatott Vig magánszámlájára is mehetett közel egymilliárd forint, amit feltehetően készpénzben fel is vettek.

Mint ismert, a Lánchíd renoválására még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki pályázatot, amit 2019 szeptemberében az A-Híd nyert meg. Az önkormányzati választásokon győztes Karácsony Gergelyék azonban utóbb új közbeszerzési eljárást kezdtek, a győztes ekkor is az A-Híd lett. A munka ugyanakkor megdrágult, a vállalkozó ötmilliárd forinttal többért vállalta el a felújítást.

Ráadásul megváltoztak más fontos szerződéses feltételek is: a korábbi tenderhez képest majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték. 

A Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette be a főváros, az A-Híd Zrt. viszont egészen 2022 júliusáig utalhatott pénzt Vig Mór cégének.

„Lehetséges, hogy külső nyomásra történt a megbízás? Aligha tudjuk meg. Mindenesetre most az lenne a tisztességes, pláne egy nevében is az átláthatóságot hirdető szervezettől, ha egy ilyen helyzetben visszaadná a tevékenységért felvett pénzt” – mondta a Transparency-megbízás kapcsán Wintermantel.

 

Mint mond a Transparency International?

A szervezet részéről egyebek mellett közölték, összesen ötmillió forintot kaptak ezért a munkáért, ami kétszáz munkaórát jelent. A megbízatás pontos tartalmát firtató felvetésre kifejtették: a monitorozás során a BKK ajánlatkérői dokumentumait és az ajánlattevők ajánlatait ellenőrizték abból a szempontból, hogy azok műszakilag megfelelőek-e, igazodnak-e a piaci és szakmai standardokhoz és jogilag érvényesek-e. 

Továbbá és elsőrendűen azt vizsgáltuk, hogy a közbeszerzési eljárásban a dokumentumok, az ajánlatkérő és az ajánlattevők egymás közötti kommunikációja és a bírálati, kiválasztási eljárás a törvény rendelkezéseknek és az átláthatóság követelményeinek megfelelően zajlott-e

 – írták. A portál megkérdezte azt is, hogy az adóhatósági nyomozás, a súlyos visszaélésekre utaló, napvilágra került információk nyomán utólag mennyire elégedettek ezzel a munkával? Közölték: „A TI-Magyarország által végzett monitorozás az A-Híd egyébként szabályos kiválasztását eredményező közbeszerzési eljárásra irányult, ezért sem a BKK és az A-Híd közötti vállalkozási szerződés teljesítésére, sem az A-Híd bármely egyéb kifizetéseire nem volt rálátásunk, azok ellenőrzése nem is volt a feladatunk. A TI-Magyarország nem az A-Híd céges auditját végezte el, semmiféle felelősségünk azért nincsen, hogy az A-Híd kinek és milyen jogcímen teljesített kifizetéseket.” 

Arra nem tértek ki, hogy bármi kifogásuk lett volna, amiért jócskán megdrágult, csökkentett műszaki tartalommal valósult meg a beruházás. 

Ugyanakkor az időrendiség kapcsán leszögezték: a szerződést 2021. február 2-án írták alá a felek, és „itt véget is ért a mi feladatunk, az aláírt vállalkozási szerződés teljesítését nem vizsgáltuk”. Az azóta kirobbant botrány kapcsán csupán annyit közöltek, amennyiben kiderül, hogy a „kifizetések bármilyen szempontból szabálytalannak bizonyulnak, úgy a reményünket fejezzük ki, hogy a hatóságok kiderítik a történteket és elszámoltatják a felelősöket”.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Origó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.