Így úszhatja meg a büntetést, aki túllépi az egyórás időkeretet az autópályán

Autósok százezreinek fog lejárni a vármegyei és országos matrica érvényességének határideje január végén. Mivel idén 230 kilométerrel bővül a díjköteles szakaszok köre, fontos tudni, hogy a közvélekedéssel szemben nemcsak a hatvan perces időkereten belül történő vásárlással úszhatjuk meg a pótdíj megfizetését jogosulatlan úthasználat esetén. Egy jogszabály ugyanis 2020 decembere óta lehetőséget nyújt, hogy elkerüljük a kellemetlen anyagi kiadást.

2024. 01. 17. 23:06
null
Szigetszentmiklós, 2021. november 29. Gépjármûvek közlekednek az M0-s autóút (a köznyelvben gyakran budapesti körgyûrû), a Budapestet körbevevõ gyorsforgalmi út déli szektorában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a hatvan perces időkereten belül történő vásárlással úszhatják meg a közlekedők a pótdíj megfizetését a jogosulatlan úthasználat esetén az autópályán – hívta fel a figyelmet a Világgazdaság. A hírportál rámutatott: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Kft. közlése szerint 2020 óta egy jogszabály utolsó lehetőséget is biztosít.

Azok a közlekedők, akik e-matrica nélkül használták a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat, és emiatt pótdíjuk keletkezett,

éves országos matrica megvásárlásával mentesülhetnek a kiszabott pótdíj megfizetése alól.

A pótdíj visszavonását a gépjármű üzembentartója kezdeményezheti a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül. Az ügyintézésbe a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett és korábban meg nem fizetett pótdíj(ak) vonható(k) be, azaz csak az ebben az időintervallumban keletkezett pótdíjak megfizetése alól lehet mentesülni a lehetőséggel.

Fontos kiemelni, hogy aki ezzel a lehetőséggel kíván élni, a pótdíjat ne fizesse be, mert a lehetőségbe csak korábban meg nem fizetett pótdíjak vonhatók be

– hangsúlyozta az útdíjfizetési szolgáltató. Azt is fontos tudni, hogy a pótdíj kiváltása ezzel a lehetőséggel csak a pótdíj évével megegyező éves országos matrica megvásárlásával lehetséges, tehát 2023-ban vagy korábban keletkezett pótdíjakat már nem lehet kiváltani 2024-ben.

 

Mennyi idén a pótdíj?

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. A jogszabály értelmében az automatikus inflációkövetést alkalmazzák a pótdíj és a pótdíjkülönbözet esetében is. Így a legtöbb autósnak, aki a D1 kategóriába tartozik, 60 napon belül 21 830 forintot kell megfizetnie, utána már 87 270 forintot.

Autópálya matrica bírság és a pótdíj összege 2024-ben.

 

Mennyibe kerülnek az autópályamatricák?

A hatályos jogszabályok értelmében a 2024-es matricaárakat az előző év augusztusi fogyasztói áraihoz kötik, ennek alapján a drágulás 16,4 százalékos januárban. Így az éves országos matrica 57 260 forintba, a vármegyematrica pedig 6600 forintba fog kerülni.

Jelentősen emelkednek a matricaárak 2024-ben

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.