Lehet, hogy enyhül idehaza a koronavírus-járvány, de van egy kis bökkenő

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

Forrás: MTI2024. 01. 11. 11:27
synlab_13
20200521 Budapest A Synlab Hungary KFT elérhetővé tette koronavírus szerológiai antitest vizsgálatot. Fotó: Kurucz Árpád KÁ Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mintavételi helyek többségében stagnáló tendenciát mértek, emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, a Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben volt látható.

Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen a magas, míg a további tizennyolc helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Közben azt is közölték, hogy a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az év első hetében 21 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, míg 

légúti fertőzés tüneteivel 152 400-an.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 19,2 százaléka gyerek, 35,1 százaléka a 15–34 éves korosztályhoz, 30,5 százalékuk a 35–59 évesek, míg 15,2 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.Az első héten 92 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába, 

az influenzapozitivitási arány 17,5 százalék, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 33,3 százalék volt.

Közölték azt is, hogy január 1. és 7. között akut légúti megbetegedések halmozódásáról nem érkezett jelentés. Ebben az időszakban kórházba 177 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 20-an szorultak intenzív ellátásra.

Az NNGYK csütörtökön tette közzé a múlt év 52. hetének adatait is, amelyek szerint december 25. és 31. között 16 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába. 

A kórházak által beküldött hat minta közül egy-egy betegnél influenza, három betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett tíz légúti minta közül hat volt SARS-CoV-2 vírus pozitív – tették hozzá.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.