Orbán Viktor a rendkívüli EU-csúcson a magyar emberek álláspontját fogja képviselni

A kormányszóvivő a nemzeti konzultáció eredményeit ismertette a Kossuth rádióban.

Forrás: MTI2024. 01. 28. 8:20
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2023. november 30. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. november 30-án. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra a Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában a kormány nevében köszönetet mondott annak a több mint másfél millió embernek, akik a konzultáción ismét elmondták véleményüket a legfontosabb aktuális kérdésekről. Kijelentette:

a választ adók elsöprő többsége hitet tett Magyarország szuverenitása, függetlensége mellett, egyben az emberek jelezték, hogy ők akarnak dönteni a saját sorsukról, nem akarják, hogy egy szűk brüsszeli elit határozza meg az életüket. Nyilvánvalóvá tették azt is, hogy nem akarnak háborút, fegyvert küldeni és nem akarnak nyitott határokat.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy egyértelmű és határozott megbízólevél a kormány számára a további brüsszeli tárgyalásokhoz az emberek felhatalmazása, azzal meg tudja védeni a kabinet a magyar emberek akaratát is.

Különösen fontosnak nevezte, hogy míg néhol Európában nem hallják meg az emberek hangját, ezért a választók kénytelenek olykor traktorokon elvinni a véleményüket, addig Magyarországon azt a kormány kérdésére mondhatják el az emberek, nem kell az ajtókon dörömbölni.

Úgy vélekedett: a jelek szerint Brüsszelben azért félnek kikérni az emberek véleményét, mert esetleg nem az lesz az eredmény, mint amit a brüsszeli elit próbál egyre hangosabban harsogni. A magyar kormány viszont azon lesz, hogy egészen Brüsszelig vigye el az emberek szavát és hangját.

Szentkirályi Alexandra szerint mára bebizonyosodott, hogy

mindenféle jogállamisági és egyéb köntösbe bújtatottan arról van szó, hogy a magyarok határozott migrációellenes álláspontját és LMBTQ-propaganda-ellenes álláspontját támadja Brüsszel a magyaroknak járó pénzek visszatartásával.

A kormányszóvivő reményét fejezte ki, hogy a nemzeti konzultáció eredménye révén a politikai játszmák helyett Brüsszel visszatalál a saját szerepéhez, ami a tagállamok által meghatározott prioritások végrehajtása lenne.

Szentkirályi Alexandra elmondta: az Európai Tanács jövő heti rendkívüli ülésére, ahol az Ukrajnának biztosítandó ötvenmilliárd euróról is döntés születhet, a magyar miniszterelnök a hátizsákjában másfél millió magyar ember véleményét fogja magával vinni, a magyar emberek akarata pedig egyértelműen a béke felé irányuló lépéseket jelenti.

Ha Brüsszel komolyan veszi a demokráciát, s azt, hogy az európai polgárok érdekéért dolgozik, akkor nem söpörheti le az asztalról a nemzeti konzultáció eredményét, a magyarok akaratát, amelyet a kormány képvisel majd

– jelentette ki a szóvivő.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.