Újabb baloldali politikai formáció állhat be Vitézy Dávid mögé

A következő napokban megkezdődhet az egyeztetés.

2024. 01. 09. 17:10
KARÁCSONY Gergely; SZÉKELY Sándor
Budapest, 2019. szeptember 23. Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, független országgyûlési képviselõ (b) és Karácsony Gergely, az ellenzék fõpolgármester-jelöltje együttmûködési megállapodást ír alá az V. kerületi Deák Ferenc téren 2019. szeptember 23-án. Az aláírt dokumentumban egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez egy politikai purparlé, és ahogyan Vitézy Dávid is mondta, a szereplőknek le kellene ülniük és meg kellene egyezniük – mondta a Budapest-bérlet kapcsán kialakult helyzetről Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke kedden az M1 Ma Reggel című műsorában.

Ismert: a kormány és a főváros tavaly év végén nem tudott megállapodni a közösségi közlekedés finanszírozásáról, 

mivel a BKK vezetése elutasította a kormány ajánlatát.

 Székely Sándor még Lázár János kedd délelőtti bejelentése előtt járt az M1 stúdiójában. A legújabb fejlemény ugyanis az, hogy az építési és beruházási miniszter kedden bejelentette: minden bérletet meg fognak szüntetni az ország- és vármegyebérleten kívül 2024. március 1-jétől. A tárcavezető azt ajánlotta a fővárosi vezetésnek, hogy a Budapest-bérlet megmaradhat, ha elfogadják a város területén belül a vármegye- és országbérleteket. 

Karácsony Gergely kedvezően reagált a hírre,

látszólag elfogadta Lázár János felvetését, de a részletekről még tárgyalni fognak a felek – jelezte a főpolgármester.

Székely Sándor elmondta, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon a Szolidaritás civil partnereivel a budapesti kerületek több mint felében indítana polgármester- és képviselőjelölteket. Ez azt jelenti, hogy a civil szövetségnek listája is lesz, valamint határozott céljuk, hogy főpolgármestert is állítsanak. 

Ez utóbbi pozícióban akár Vitézy Dávidot is el tudják képzelni,

amennyiben megállapodást tudnának a kötni. A Szolidaritás elnöke szerint az elkövetkező napokban meg fogják keresni Vitézyt, aki jelenleg még nem döntött indulásáról, ám a Lehet Más a Politika (LMP) már bejelentette: ők is támogatnák, ha részt venne a megméretésen.

Székely Sándor élesen bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert azon felvetés nyomán, hogy a főpolgármester a politikai vitákat rendre úgy próbálja megoldani, hogy áldozatként tünteti fel magát. A Szolidaritás elnöke úgy érvelt, hogy pontosan ezért van szükség az általuk képviselt civil alternatívára, amellyel kiszorítanák a pártpolitikát az önkormányzatokból. – A városokat nem a politikai tetszési indexek alapján kellene vezetni – mondta Székely.

A Szolidaritás választási programjának három főbb pontja lesz: megszüntetnék a fővárosi önkormányzat „pártkifizető” jellegét, a közlekedési problémák megoldását és a lakhatási kérdést is fókuszba emelnék.

Borítókép: Székely Sándor és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.