Karácsony Gergely pozitívan reagált Lázár János bejelentéseire

A főpolgármester véleménye szembemegy ellenzéki társaiéval.

2024. 01. 09. 16:45
KARÁCSONY Gergely; BOLLA Tibor; WALTER Katalin
Budapest, 2022. október 13. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely fõpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (b-j) az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány tér közelében 2022. október 13-án. A BKV buszflottájának frissítésével 135 új, alacsonypadlós Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz áll forgalomba Budapesten. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden délután a közösségi oldalán videóban reagált Lázár János építési és közlekedési miniszter délelőtti, élőben közvetített sajtótájékoztatójára.

Budapest első embere az elkövetkező hetekben intenzív és konstruktív tárgyalásokra készül, mivel szerinte ez egy óriási lépés abba az irányba, hogy megvalósuljon a 2019-es választási programja. Ebben a programban szerepelt a 14 évesnél fiatalabbak ingyenes utazása, valamint Budapest és az agglomeráció tarifaközösségen alapuló bérlet- és jegyrendszer kialakítása a városon belüli és városon kívüli szolgáltatásokra. 

Már csak az a kérdés, hogy a főpolgármester miért csak a ciklusa végéhez közeledve kezdi meg a tárgyalásokat a 2019-es kampánypontjai teljesítéséhez, illetve miért csak ekkora külső nyomásra.

Karácsony Gergely néhány általa „valótlanságnak” nevezett állítást is pontosított. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem a jegybevételek egy százalékát kapja meg az állam a Budapesten keletkező bevételekből, hanem valójában 12 százalékot. Azt is leszögezte, hogy a költségvetési törvény rendelkezik arról, hogy a kormánynak hozzá kell járulnia a budapesti közösségi közlekedés rendszeréhez.

A lényeg az, hogy az országos bérletek elfogadása és a Budapest-bérlet megőrzése egy jó irány, egy olyan irány, amely szerepelt a választási programomban

– mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: szerinte az ő felvetését a kormány nem akarta felkarolni, de reméli, hogy most ez a program meg fog valósulni.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az igazi kérdés itt a részletekben rejlik, ezért az elkövetkező hetek tárgyalásainak célja, hogy meghatározzák azokat a részletpontokat, hogy hogyan tud majd a főváros és az állam elszámolni a közösen szerzett bevételekkel.

Budapestnek csak olyan megállapodás lehet elfogadható, amely egyszerre jelent a kormánynak is és a fővárosnak is pluszforrásokat a közösségi közlekedés jobb finanszírozásához.

– emelte ki Karácsony Gergely.

A főváros első embere a videó végén többször is hangsúlyozta: 

a Lázár János által bejelentett irány jó, csak a részleteken múlik az, hogy ez az irány mindkét félnek követhető lesz-e.

 

Karácsony kivételesen különutas politikát választott

Vannak olyan baloldali politikusok, akiknek a véleménye erősen szembemegy a Karácsony Gergely által kifejtett állásponttal.

A Momentum is reagált Lázár János bejelentéseire, ők leszögezték, hogy 

nem kérnek az általuk „Lázár-sarcnak” nevezett változásokból.

Azt is bejelentették, hogy kampányba kezdenek a Budapest-bérlet megvédéséért.

A Momentum mellett Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője is szembemegy Karácsony Gergely véleményével. A képviselő közösségi oldalán azt fejtegette, hogy 

Lázár hadat üzent a fővárosnak

Szerinte ez is Budapest kivéreztetéséről szól és arról, hogy a főváros elessen a bérletekből befolyó összegektől.

Az LMP frakcióvezetője és társelnöke is megfogalmazta véleményét az ügyben. 

Lázár János hosszú hetek hallgatása után megszólalt a Budapest-bérlet ügyében, de mivel ez nem vitt közelebb a megoldáshoz, ennél talán még az is jobb lett volna, ha hallgat

– írta közösségi oldalán Ungár Péter.

A frakcióvezető szerint csak két tanulsága van Lázár János sajtótájékoztatójának: egyrészt a kormány csak ott kívánja fejleszteni a közösségi közlekedést, ahol akkumulátorgyár épül, másrészt szerinte Lázár Jánost zavarja a budapesti és a vidéki városok közösségi közlekedése közötti fejlettségi különbség, valamint Ungár nem építési, hanem „rombolási” miniszterként tartja számon Lázár Jánost.

Borítókép: Karácsony Gergely, Bolla Tibor és Walter Katalin (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.