Gyurcsány „felfedte” a baloldal győzelmének forgatókönyvét

Idei évértékelő beszéde során osztotta meg gondolatait.

2024. 02. 28. 11:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintünk aki most, a küzdelem küszöbén úgy akar megküzdeni a kormánnyal, hogy közben az ellenzékkel is harcol, az a vereséget készíti elő – fogalmazott általánosítva Gyurcsány Ferenc az idei évértékelő beszédében, amelyből a közösségi oldalán osztott meg egy részletet. 

Véleménye szerint az a párt is csak a kormány győzelmét készíti elő, amely a saját oldalán szövetségesek keresése és szövetségek építése helyett szövetséget bont. Majd azokra is kitért, akik azzal követnek el öngyilkosságot, hogy a küzdelemre szerveződő pártok és azok szervezett csapatai helyett a lelkes civil aktivistákat mozgósítják. 

Feltehetően azokra a baloldali pártokra utalhatott, amelyek az utóbbi időben látszólag kihátráltak az ellenzék korábbi együttműködéséből, többek között a Momentumra. A Mindenki Magyarországa Mozgalomra már csak amiatt sem utalhatott, mert a 2022-es választásokat követően maga a DK volt az a párt, amely az elsők között hátrált ki Márki-Zay Péter mozgalma mögül.

A bukott miniszterelnök rébuszokban megfogalmazott gondolataiból egy ismét összefogó baloldali koalíció képe körvonalazódik, amelyet immár a DK vezetne. Gyurcsány úgy véli, polgári Magyarországot teremteni ma a szociáldemokraták dolga, felelőssége, de a kormány elleni küzdelemben együttműködésre kötelezettek. 

 

A siker kulcsa ellentétek helyett az összefogás lesz, ami van

Ami a Momentum Gyurcsány ellen indított felszínes kommunikációs hadjáratát illeti, azt a pánik újabb szimptómájának nevezte elemzésében az Alapjogokért Központ. Hozzátették, hogy hasonlót lehetett már látni a párt történetében: Fekete-Győr András – akkori elnök – egy 2017-ben készült interjúban vállalhatatlannak nevezte a DK elnökét, és azt mondta róla, hogy már igazán eltakarodhatna a közéletből. 

A két párt további egyeztetését még leplezni sem próbálják. Azontúl, hogy Donáth Anna kategorikus nemet a legutóbbi nyilatkozatában sem mondott egy olyan jövőbeni lista lehetőségére, amelyen közösen szerepelne a DK elnökével, csupán annyit jelentett ki, hogy ezt nehezen tartja elképzelhetőnek. Azt ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a jövő évi önkormányzati választáson támogatni fognak a Demokratikus Koalíció színeiben induló politikusokat. 

Mi több, a Momentum új elnöke a Klubrádió egyik műsorában beszélt a baloldali összefogásról: – Nem egy közös massza fogja meghozni ugyanis a kormányváltást, hanem valódi alternatívák kooperációja. […] Dobrev Klárával is lesznek megbeszélések. Erős kritikát fogalmaztam meg, de egy felelős vezető ettől még leül egy felelős vezetővel.”

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.