Akárhogy próbálkozik a Momentum, Gyurcsányt már nem tudja lemosni magáról

A Momentum – közel a 2024-es választásokhoz – megint azt játssza, hogy nem kér Gyurcsány Ferencből – mutatott rá az Alapjogokért Központ a legfrissebb elemzésében. Hozzátették: ez azonban csak azt a latin mondást igazolja, amely szerint a pénznek nincsen szaga. A két politikai erő továbbra is egy oldal része, így teljességgel kizárt, hogy a jövőben ne közösködnének.

Forrás: MTI2023. 11. 29. 10:14
DONÁTH Anna Júlia; Cseh Katalin
Budapest, 2019. május 26. Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetõje (b) és Donáth Anna Júlia, a párt alelnöke, mandátumot szerzõ képviselõk a Momentum Mozgalom eredményváró rendezvényén a Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A „pánik újabb szimptómája” a Gyurcsány ellen indított felszínes kommunikációs hadjárat – mutatott rá elemzésében az Alapjogokért Központ. Hozzátették, hogy hasonlót lehetett már látni a párt történetében: Fekete-Győr András – akkori elnök – egy 2017-ben készült interjúban vállalhatatlannak nevezte a DK elnökét, és azt mondta róla, hogy „már igazán eltakarodhatna a közéletből”.

Az elemzés szerint Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője erősen bizonygatja, hogy a tavalyi választáson is csak „az orrukat befogva tudtak egy listán indulni a bukott kormányfővel”, azonban ehhez képest már 2019-ben is egymás szövetségeseiként jutottak önkormányzati pozíciókhoz, illetve azóta is együttműködnek többek között a főváros kétes sikerű irányításában. 

A Momentum lényegében a 2022-es választási vereség óta az eljelentéktelenedéstől való rettegés egyértelmű jeleit mutatja. 

– mutatott rá az Alapjogokért Központ. Mint írták, ennek első komoly tünete a kordonbontó akciók sorozata volt, amelyekkel sikertelenül próbálták felkelteni a választók érdeklődését: támogatottságuk nemhogy növekedett volna, hanem egyes mérések szerint mára vészesen közel került az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöbhöz, és beérte, sőt, talán már meg is előzte őket a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Ez azt is jelenti, hogy a jelenlegi ciklusban meglévő két európai parlamenti mandátumuk közül legalább az egyik igen nagy veszélyben van.

Úgy tűnik, hogy Donáth Annáék ezt követően sikeresen fogták be az orrukat, hiszen a közös városvezetést a közös országgyűlési lista követte: „mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert” – írták a baloldali pártok 2020 decemberében kelt közleményükben.

Ilyen formán partnerek lettek a dollárkötegek és külföldi instrukciók által egyengetett 2022-es országgyűlési választási kampányban, a – végül elmaradt – győzelem esetén pedig jelenleg is egy kormányzati asztalt ülnének körül – áll az elemzésben.

Mint írták, az említett együttműködéseknek van egy nagyon fontos előfeltétele:

a Momentum és a DK a választók számára döntő jelentőségű politikai kérdésekben mindig egy platformon voltak, alapvető politikai programjuk tehát megegyezik.

Egyebek mellett közösen támogatják a migrációt, amelynek kapcsán Gyurcsány Ferenc így foglalta össze pártja álláspontját: „Magyarország igenis, nemcsak képes befogadni messziről jött embereket, de jól is jár, jól is járna nagyon sokakkal„ – fűzték hozzá.

Fekete-Győr András odáig ment a bevándorlás támogatásában, hogy felvetette azt a Brüsszelben jelenleg is támogatott ötletet, hogy az a tagállam, amelyik nem fogadja el a migránsok betelepítését, „fizessen annak az országnak plusz extra pénzt, aki mondjuk Magyarország helyett befogadja, és megpróbálja integrálni ezeket a menekülteket”. 

Együtt álltak a háborúpárti oldalra is. Gyurcsány a szomszédos országban dúló konfliktus kapcsán arról beszélt, hogy szerinte „a Zelenszkij–Orbán-vita lényege: pocsék ember leszel, vagy meghalsz”. Ezzel egybehangzóan Cseh Katalin a nemzeti oldalt támadta a magyar fegyverszállítmányok elmaradása miatt. „Ukrajna minden eszközzel történő segítése nemzetközi minimummá vált” – sorolták az elemzésben, hozzátéve, hogy a gyermekvédelmi törvénnyel szemben is vállt vállnak vetve küzdenek a mai napig, de már annak elfogadását követően is együtt tüntettek a jogszabály tartalma ellen.  

A két párt tehát alapjaiban ugyanazt az irányvonalat viszi, a tagságuk közötti átjárhatóság nem okoz nagy problémát.

Buzinkay György tavaly még momentumos színekben indult az országgyűlési választáson, sőt, elnökségi tagja is volt a formációnak, a tavalyi év végén azonban Gyurcsányéknál találta meg a helyét – magyarázta a szervezet, majd említett még egy példát: Déri Tibor Újpest polgármestereként távozott Fekete-Győr Andráséktól, majd belépett a Demokratikus Koalíció fővárosi frakciójába. 

Van azonban példa ellentétes irányú mozgásra is, hiszen Szarvas Koppány Bendegúz, józsefvárosi helyi önkormányzati képviselő a DK-ból igazolt át a Momentumba. 

Ezeknek a politikusoknak eszmei irányváltást nem kellett végrehajtaniuk, csupán személyes politikai ambícióik megvalósítása érdekében döntöttek a pártcsere mellett

– mutattak rá. A szervezet hozzátette: tehát Donáth Anna hiába bizonygatja kétségbeesetten, hogy a Momentum és Gyurcsány útjai elválnak. Kommunikációja átlátszó, hiszen kategorikus nemet legutóbbi nyilatkozatában sem mondott egy olyan jövőbeni lista lehetőségére, amelyen közösen szerepelne a DK elnökével, csupán annyit jelentett ki, hogy ezt nehezen tartja elképzelhetőnek. Azt ugyanakkor előrebocsátotta, hogy a jövő évi önkormányzati választáson támogatni fognak a Demokratikus Koalíció színeiben induló politikusokat.

Ezen túl azonban általánosságban is elmondhatjuk, hogy amennyiben a baloldal – egy jelenleg elképzelhetetlen fordulatot végrehajtva – lényegesen meg tudná erősíteni szavazóbázisát, és képesek lennének ötven százalék fölötti eredmény elérésére, nem lenne kérdés, hogy akár települési, akár országos szinten azonnal koalícióra lépnének, és közösen kormányoznának – fogalmaztak.

Borítókép: Cseh Katalin és Donáth Anna (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.