Hornung Ágnes: A demencia korunk népbetegsége

A Nemzeti demenciaprogramban szeretnének segíteni azoknak a családoknak, amelyekben van demens beteg, valamint a programban az otthongondozással és a szakintézményi ellátással is foglalkoznak.

Forrás: MTI2024. 02. 07. 19:09
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2023. október 27. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára beszédet mond a Családokért díjak, valamint a Családbarát munkahely díjak ünnepélyes átadásán a Várkert Bazárban 2023. október 27-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cél, hogy felhívja a figyelmet a betegség súlyosságára és a megelőzésre – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Nemzeti demenciaprogramról.

Hornung Ágnes a Demencia Társadalmi Tanács második ülését követő sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a tanács véleményezte a Nemzeti demenciaprogramot, következő lépésként a nagy egyházakat szeretnék bevonni az egyeztetésbe. Ezt követően kerül a program a döntéshozó fórumok elé.

A Nemzeti demenciaprogramban szeretnének segíteni azoknak a családoknak, amelyekben van demens beteg, valamint a programban az otthongondozással és a szakintézményi ellátással is foglalkoznak

 – mondta. A program a 2030-ig terjedő időszakra szól, és lépésről lépésre segít abban, hogy jobban megismerhető legyen a betegség, illetve a megelőzés lehetősége. Segít abban is, hogy ha már diagnosztizálták a betegséget, „tudjuk, mit kell tenni, mi a legjobb a betegnek” – ismertette az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a demencia „korunk népbetegsége”, amelyben a személyiség és a mentális állapot megváltozása nagy terhet ró a családokra, a hozzátartozókra.

A hangsúly a megelőzésen van

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a megelőzés fontosságát emelte ki a sajtótájékoztatón. Elsősorban egészséges életmódra van szükség, társadalmi felelősség, hogy erről minél többen megfelelő információhoz jussanak – hangsúlyozta. Példaként említette, hogy 

a demencia kialakulásának kockázatát növeli a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy az időben fel nem ismert halláskárosodás.

A betegség korai felismerésében a védőnői és a háziorvosi rendszernek van felelőssége – tette hozzá, kiemelve, hogy korai felismeréssel lassítható a demencia folyamata.

Egervári Ágnes neurológus, neuropatológus, a Boldog Gizella Alapítvány igazgatója azt emelte ki, hogy a betegeket a demencia egy sajátos világba zárja be. Úgy fogalmazott: „fel kell vértezni” a hozzátartozókat információkkal, hogy felismerjék a magukat már nehezen kifejezni tudó betegek szükségleteit. Fontosnak nevezte azt is, hogy az érintett családok, hozzátartozók tájékoztatást kapjanak, és így a betegség tüneteivel meg tudjanak birkózni.

Borítókép: Hornung Ágnes (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.