Így változott idén az egyetemi felvételi, közeleg a jelentkezési határidő is

A felvételi pontszámok ötödéről már az egyetemek határoznak, az emelt szintű érettségit száz százalékban, a középszintűt 67 százalékban számítják, illetve az ötödik érettségi tárgyat a felsőoktatási intézmény határozza meg – sorolta az idéntől érvényes egyetemi felvételik legfőbb változásait Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Mint hangsúlyozta, a felvételi eljárás idén már teljesen elektronikus lett, és nem árt odafigyelni arra is, hogy február 15-ig kell véglegesíteni a jelentkezéseket.

2024. 02. 04. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három fontos változás történt az egyetemi felvételikben idéntől – mondta lapunknak Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Az elérhető maximális 500 pontból száz pontról már az egyetemek határoznak, ez az intézményi pont, amellyel jellemzően tanulmányi versenyeket, például az OKTV-n elért kiemelkedő eredményeket, az emelt szintű érettségit, önkéntes tevékenységet, közép- és felsőfokú nyelvvizsgákat értékelhetnek mostantól, mindemellett az adott egyetem térségi és képzési speciális szempontjait is megjelenítheti. Az önkéntes katonai szolgálat az időtartamtól és szakmai tartalomtól függően jelenthet akár 64 pontot, ráadásul ezzel a maximális 500 pont fölötti pontszámot lehet elérni – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A másik módosítás arról szól, hogy megváltozott az emelt és a középszintű érettségi pontozása: az emelt szintűnél a százszázalékos érettségire száz pontot, a középszintű esetében a száz százalék 67 pontot jelent, azaz a kétharmadát éri az emelt szintűnek. 

A harmadik nagy változás pedig abban történt, hogy a felvételi kapcsán beszámítható ötödik tantárgyat és érettségi tárgyat a felsőoktatási intézmény határozhatja meg – mutatott rá Varga-Bajusz Veronika. Felidézte: az intézmények már tavaly maguk dönthettek a minimumpontszámokról, valamint arról is, hogy milyen szintű érettségit várnak el az egyes képzéseikhez.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett, hogy sikeres versenyképességi fordulat ment végbe a magyar felsőoktatásban az egyetemi modellváltással az elmúlt évek során. – A felsőoktatásban a gazdasági igényekre nyitottabb, a vállalkozásokkal és a térségi szereplőkkel együttműködő rendszer alakult ki. Ennek a része volt az is, hogy az intézményekkel és a hallgatókkal egyeztetve újítottuk meg a felvételi eljárást, mellyel az egyetemek szabadabb mozgástérhez, a diákok pedig több egyéni döntési lehetőséghez jutottak – állította.

Varga-Bajusz Veronika hangsúlyozta: idén a felvételi eljárás teljesen elektronikus lesz, amelyben a Felvi.hu segít a jelentkezőknek. 

A felületen össze lehet hasonlítani a különböző egyetemi szakokat, utána lehet nézni annak, hogy mik az egyes intézmények elvárásai, továbbá létrehoztak egy pontszámító kalkulátort. 

– Ha például egy hallgató jogászképzésre jelentkezik, kiválaszthat több, számára érdekes intézményt, a felületen pedig megtalálhatja, hogy hol és mire kaphat pluszpontot, illetve kiszámíthatja a bekerülési esélyeit. Arra biztatom a jelentkezőket, hogy használják ezeket a lehetőségeket – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: azoknak, akik még nem tudják, hova jelentkezzenek, szintén a Felvi.hu-t ajánlja, illetve azt, hogy konzultáljanak a családjukkal és tanáraikkal a terveikről. Azt is remek ötletnek tartotta, hogy egyetemistákkal beszéljenek a tapasztalataikról. Ezenkívül még a Diplomántúl.hu weboldal segítheti a pályaorientációt, ahol végzettségre lebontva olvasható adatelemzés arról, hogy milyen szakmákban mekkora igény mutatkozik szakemberekre és milyen a pénzkereseti lehetőség.

Varga-Bajusz Veronika felhívta a figyelmet az egyetemi jelentkezések közelgő határidejére, ami idén is február 15-e, mindenkinek eddig kell véglegesítenie a jelentkezését.

Borítókép: Idén is nagy létszámú jelentkező várható a hazai egyetemeken (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.