Karácsony kibújna a felelősség alól a Lánchíd-ügyben

Továbbra sem ismeri el a felelősségét a hídpénzbotrányban a főpolgármester. Karácsony Gergely arról is beszélt a VII. kerületi városházán, hogy lesz-e közös ellenzéki lista a választásokon.

2024. 02. 08. 14:35
KARÁCSONY Gergely; BARANYI Krisztina
Budapest, 2021. december 15. Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a IX. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetemre és az álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezésekhez szükséges aláírásgyûjtõ ívek átvétele után a Nemzeti Választási Iroda elõtt 2021. december 15-én. Megkezdõdik az aláírásgyûjtés a Diákvárosra és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazáshoz - jelentette be Karácsony Gergely fõpolgármester (a háttérben) a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A főváros semmilyen kapcsolatban nem áll Vig Mórral – jelentette ki lapunk kérdésére a főpolgármester a VII. kerületi városházán tartott kihelyezett kabinetülésén. Karácsony Gergely a Nagykörút fejlesztési projekt sajtóeseményén nem ismerte el a fővárosi önkormányzat felelősségét a hídpénzbotrányban, ezért egy vizsgálóbizottság felállításának az ötletét is elvetette. Állítása szerint ebben az időtartamban

a fővárosi önkormányzatnak csak egy nagyon rövid ideig volt a kivitelező A-Híd Zrt.-vel szerződése, és ezek az utalások akkor kezdődtek, amikor a fővárosnak még szerződése sem volt a vállalattal.

Mint arról a Magyar Nemzet már beszámolt, az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott, számlagyáras botrányba belebukó jogász, Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ezt követően ebből az összegből a médiában megjelent információk szerint továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, amelyeken az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

Mindez és a főpolgármester erről szóló nyilatkozatai viszont felvetik azt a kérdést, hogy vajon honnan ismeri a részleteket Karácsony a pénzutalásokról, miközben rendszeresen azt állítja, hogy nincs tudomása az ügy részleteiről. Adódik a következtetés, hogy a főpolgármester vagy hazudott, vagy olyan információknak is birtokában van, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. Az első esetben Karácsony nyilatkozata tényszerűen nem állja meg a helyét, ugyanis a Lánchíd felújítására megkötött új szerződést 2021 januárjában jelentette be a főváros, az A–Híd Zrt. viszont az ATV információi szerint egészen 2022 júliusáig utalt pénzt Vig Mór cégének. Az utalások – legalább részben – pont abban az időszakban történtek, amikor a kivitelező megkapta a Karácsonyék által hatvanszorosára emelt, közel ötmilliárdos előleget, és a Lánchíd felújítását végezte – mutatott rá az ellentmondásra a Magyar Nemzet.

 

A közös listáról

Karácsony Gergely az ellenzék közös választási listájáról is beszélt a kihelyezett kabinetülés után.

Lehet, hogy nem közös listán, de közös politikai közösségként fogunk indulni

– fogalmazott a főpolgármester. Bár eleinte ő is azt javasolta, hogy a pártok közös fővárosi listát állítsanak, most már a Momentum önálló listáját sem kifogásolja.

 

Eltűnnek a biciklisávok

– A kerékpár-infrastruktúra megoldásokat felszámoljuk, és egy végleges megoldás lesz a Nagykörúton a Nyugati tértől a Mester utcáig, aminek elsődleges célja a biztonságos kerékpáros közlekedés megteremtése – mondta a kabinetülés után Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. A projektben a főváros támogatásával részt vesz Erzsébetváros, Terézváros és Józsefváros is.

A választások közeledtével nem meglepő, hogy Karácsony Gergely lépni kényszerül a fővárosi lakosok életét megkeserítő kerékpársávok ügyében. Mint arról a Magyar Nemzet rendszeresen beszámolt, az átgondolatlanul kialakított bicikliutak sok bosszúságot okoztak a fővárosban közlekedőknek, ráadásul költségesek is voltak: az Üllői úti és a Váci úti műanyag oszlopos megoldás például csaknem százmillió forintjába került az adófizetőknek.

Baranyi Krisztina a projektről elmondta: a nagy gyalogosforgalmú utakon, közlekedési csomópontokban olyan átkelőhelyeket terveznek kiépíteni, amelyeket akadálymentesítenek.

A Nagykörút zöldítése a cél, védettebb kerékpársávokkal, amelyek fizikailag el vannak választva

 – hangoztatta Karácsony Gergely. A költségekről a főpolgármester elmondta, hogy nagyjából négymilliárd forinttal számolnak ötféle forrásból. A projekt jelentős részben európai uniós forrásból valósulna meg. A fővárosi önkormányzat vállalja, hogy az úttest felújítását saját forrásból elvégzi, a járdaterületeket pedig minden kerületi önkormányzat magának finanszírozná.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.