Lázár János kiakadt: „Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia”

Kemény szavak a minisztertől.

Forrás: Világgazdaság2024. 02. 29. 13:55
Lázár János Forrás: FB/Lázár János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen és dühösen nyilatkozott Lázár János építési és közlekedési miniszter a kegyelmi ügyről és a pedofil-bűncselekményekről. Szerinte meg kellene kérdezni a bírót, 

miért csak nyolc évet adott 25 helyett a bicskei gyermekotthon igazgatójának. 

A kormányzat feltárja, mi vezetett ahhoz, hogy Vásárhelyi Jánost nem ítélték el előbb – fogalmazott mai sajtótájékoztatóján a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójáról Lázár János.

Bár a csütörtöki sajtótájékoztató apropója a pénteki tarifaváltás volt a közösségi közlekedésben, az esemény legemlékezetesebb része ehelyett az volt, amikor a kegyelmi ügyről és a pedofíliáról kérdezték.

Először arról beszélt, hogy Novák Katalin kegyelmi döntése kapcsán három érzés alakult ki benne. Először is megrendült, mert egy gyermek öngyilkos lett, emellett feltételezhető, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatójának több tucat, adott esetben több száz áldozata lehetett. Másodszor bánatot érez, hogy egyáltalán megtörténhetett a kegyelmi ügy, végül pedig dühös, mert nem a kellő megtorlás következett.

Nekem az a véleményem, hogy Vásárhelyi Jánosnak és az összes pedofilnak a börtönben kellene megrohadnia

– szögezte le, aztán további kemény szavakkal folytatta. Ezek szerint azon kevesek közé tartozik, akik a halálbüntetés pártján állnak, és ez egy olyan ügy, amelyben a nagyon súlyos és szigorú büntetések kérdése is felmerül. 

Továbbá bántja és dühíti, hogy K. Endre – aki kegyelmet kapott Novák Katalintól és a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese volt – akinek szintén börtönben volna a helye

presbitérium helyett, viszonylag hamar háziőrizetbe került. 

Mindkettőt súlyos hibának tartja – szögezte le. Kiemelte továbbá, hogy ezeknek a problémáknak az orvoslása valóban jogalkotással megoldható a jövőre nézve, de a múltra viszont nem. Nem felejtette el megemlíteni, hogy 

azért az se semmi, hogy az ellenzéki pártok abuzált gyerekek tragédiájából kovácsolnak politikai előnyt. – Ezeknek a gyerekeknek a sorsát, szenvedését, kínját, évtizedeken át tartó személyes tragédiáját felhasználják, ez visszaélés ezeknek a gyerekeknek a személyes jogaival és életével. Ez a legkevésbé politikai téma, ez országos probléma

– értékelt.

Kijelentette továbbá, hogy sem ő, sem a kormány nem tudott erről a kegyelmi döntésről, és közölte, ha így lett volna, nem ez a döntés és nem ez a büntetés született volna. 

Ebben az ügyben semmiféle kegyelemnek nincs helye, pedofíliának nem jár kegyelem és nem jár bűnbocsánat – közölte. 

Balog Zoltán érintettségéről azt mondta, egyházi ügyeket a kormányon ne kérjenek számon. 

Informálisan sem volt senkinek információja arról a kormányban, hogy a köztársasági elnök milyen ügyben készül kegyelmet adni – szögezte le és elmondta azt is, hogy Orbán Viktor és a kormány tagjai Sopronbánfalván szembesültek ezzel üggyel a kirobbanása után két-három nappal. 

Ott ültem Orbán Viktor mellett, pontosan láttam, milyen reakciók voltak, amikor megértettük az eset lényegét

– idézte fel. Szerinte nagyon egyszerű a helyzet, nem kell túlbonyolítani: ha a kormányból bárki tudott volna K. Endre kegyelméről, az nem történik meg. Emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök elrendelt egy vizsgálatot minden gyermekotthonra kiterjedően, de a konkrét ügyet is érintően. „Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva akár 1990-ig visszamenően a bicskei intézmény működését és a törvénytelenségek sorozatát” – szögezte le.

Borítókép: Lázár János (Fotó: FB/Lázár János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.