Szabadlábra került az olasz maffiával kapcsolatba hozott magyar ügyvédnő

Szabadlábra helyezték az olasz maffiával kapcsolatba hozott budapesti ügyvédnőt – tudta meg a Magyar Nemzet. Sz. Edina az eljárás kezdete óta tagadja, hogy bármilyen bűncselekményben részt vett, szerinte ő inkább áldozata, mint sem elkövetője az olasz szervezett bűnözést érintő bűnügyeknek.

2024. 02. 18. 6:05
null
Boretto, 2018. november 5. Rendõrök és csendõrök egy postahivatalnál, amelyben a börtönbüntetésre ítélt Francesco Amato késsel felfegyverkezve öt alkalmazottat túszul ejtett a Reggio Emilia megyei Borettóban 2018. november 5-én. A férfi egy túszt szabadon engedett, miután egy órán át egyezkedett a rendõrökkel. Amatót az elõzõ héten 19 év szabadságvesztésre ítélték a 'Ndrangheta délolasz bûnszervezethez köthetõ tevékenysége miatt. MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi Fotó: Elisabetta Baracchi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot, ezért a magyar bíróság megszüntette a letartóztatását annak a budapesti ügyvédnőnek, akit a legnagyobb olasz bűnszervezettel, a ’Ndranghetával hoztak összefüggésbe – értesült a Magyar Nemzet.

Sz. Edinát tavaly januárban helyezte átadási letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. 

A törvényszék korábbi tájékoztatása szerint bűnszervezetben való részvétel, csalással kapcsolatos bűncselekmények, valamint bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosása merült fel az ügyvédnővel szemben.

A nő a társaival együttműködve – akik a ’Ndrangheta szövetség tagjai – Olaszországban és külföldön is tevékenykedő bűnszervezetet alkottak. Ügyvédi státusát kihasználva bűntársaival formálisan vezette a budapesti ügyvédi irodájára bejegyzett és ott működtetett magyarországi cégeket, azokat azonban valójában a bűnbanda vezetője működtette és teljeskörűen ellenőrzése alatt tartotta, illegális vagyonátruházás, pénzmosás bűncselekményből származó jövedelem tisztára mosására használta – írta a törvényszék. 

Úgy tudjuk, Sz. Edina jelenleg is gyanúsítottként van számontartva, ám az ügyvédnő állítja: ő valójában áldozata, sértettje az ügynek és a bűncselekményeket nem ő, hanem egy másik, a hatóságok előtt jól ismert személy követte el. 

A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoztak a calabriai ’Ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet több  tagja ellen. A titkosszolgálati eszközöket is felhasználó nyomozás során került képbe Sz. Edina és egyik rokona. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették. 

 

Borítkép: Olasz rendőrök és csendőrök egy postahivatalnál, amelyben a ’Ndrangheta délolasz bűnszervezethez köthető  Francesco Amato késsel felfegyverkezve öt alkalmazottat túszul ejtett a Reggio Emilia megyei Borettóban 2018. november 5-én (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.