Ismét Magyarországot támadja David Pressman

Az amerikai nagykövet beszédében elsőként rendszámtáblák és a CEU miatt kritizálta a magyar kormányt, majd a sajtó függetlenségével kapcsolatban fejezte ki aggodalmát, és támadást intézett a szuverenitásvédelmi törvény ellen is.

2024. 03. 14. 20:01
null
20230417 Pécs Pécsre utazott David Pressman amerikai nagykövet, aki nyilvános program keretében látogatott el a Pécsi Tudományegyetemre, majd a Nemzeti Virológiai Laboratóriumba ment. Később „off the record” háttérbeszélgetést tartott. David Pressman egy Soros Györgyhöz köthető helyi alapítványt is meglátogatott. Fotó: Laufer László LL Dunántúli Napló DN A képen: David Pressman USA nagykövet a pécsi belvárosban Fotó: Laufer László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEU-ban elmondott beszédében David Pressman elsőként sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Közép-európai Egyetem diákjainak mostanra Budapest helyett Bécsben kell folytatniuk a tanulmányaikat. Mindezt annak ellenére tette, hogy ő maga is a Közép-európai Egyetem (CEU) campusán mondta el a beszédét, ahol a mai napig hallgatók százai tanulnak. 

Ezt követően a nagykövet a magyar kormány Amerikával szembeni ellenséges viszonyát egy bürokratikus problémán keresztül próbálta szemléltetni, ugyanis a pápai légibázison szolgálatot teljesítő amerikai katonák autóinak helyzetét állítása szerint évek óta nem sikerült rendezni, ezért a katonáknak extra költség, hogy ideiglenes rendszámot kell kérelmezniük a gépjárműveiknek. 

A rendszámtáblák ügye több mint három éve megoldatlan. Időközben a jelenlegi kormány miniszterei biztosítottak bennünket arról, hogy meg fogják találni a megoldást a problémára, később azonban elismerték, hogy ez túlmutat a hatáskörükön, a kérdést ugyanis a legmagasabb szinten várakoztatják

– jelentette ki Pressmann, arra utalva, hogy maga a miniszterelnök nem akarja rendszámtáblához juttatni az amerikai katonákat. 

A nagykövet ezt követően aggodalmát fejezte ki a független média helyzetével kapcsolatban, és azt állította, hogy a médiát Magyarországon szisztematikusan elfoglalták, illetve oligarchák vásárolták fel. A politikus ezek után támadást intézett a szuverenitásvédelmi törvény ellen. 

A szuverenitás védelméről szóló törvény mindenkit fenyeget, aki demokratikus vitában vagy érdekérvényesítésben vesz részt. A törvény nem Magyarország szuverenitását, hanem kizárólag egyetlen pártnak a közbeszéd monopolizálására irányuló törekvését védi.  És még ha teljes mértékben nem is hajtják végre, a törvény már puszta létezésével is eléri a célját.

Azonban még ez sem volt elegendő a nagykövetnek, és hosszasan taglalni kezdte Magyarország békepárti álláspontját, amely szerinte egyértelműen oroszpártiként fogható fel, ugyanis Magyarország azzal, hogy rendszeresen a fegyverszállítások leállítására és a béketeremtésre szólít fel, nem békejavaslatokat tesz, hanem kapitulálná Ukrajnát a háborúból. 

Ez a hozzáállás távol áll a transzatlanti szövetségtől, amely szilárdan kiállt a szovjet birodalommal szemben, és sértetlenül, megerősödve emelkedett ki a küzdelemből, mialatt a Szovjetunió összeomlott

– jelentette ki David Pressmann, aki szerint Magyarországnak még inkább Ukrajna mellé kellene állnia valamennyi NATO-szövetségessel együtt, vagyis fegyvereket kellene szállítania a megtámadott országnak.  

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Laufer László/vDunántúli Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.