Ismét terítéken a hídpénzbotrány – lemondásra szólították fel a főpolgármestert + videó

Továbbra is hallgat a főváros balliberális vezetése arról, hogy az eredeti tervekhez képest miért is került ötmilliárd forinttal többe a Lánchíd felújítása, közben Karácsony Gergelyt a korrupciógyanús beruházás miatt lemondásra szólította fel a XVI. kerületi polgármester.

2024. 03. 12. 17:11
KARÁCSONY Gergely; WALTER Katalin; TÜTTŐ Kata
Budapest, 2022. október 18. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (b-j) a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, első kőoroszlánjának visszahelyezésén a híd budai oldalán 2022. október 18-án. A fővárosi hidat várhatóan december közepén ismét használhatják az autósok. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármesternek vállalnia kellene a felelősséget és le kellene mondani – így fogalmazott Kovács Péter, XVI. kerületi polgármester miután Karácsony Gergely a mai napig nem adott válaszokat a hídpénzbotrányként elhíresült ügyben felmerült kérdésekre. 


A Lánchíd felújítását még az előző városvezetés készítette elő, a Tarlós István által elfogadott projekt pedig nemcsak a híd felújítását, hanem a Budai Váralagút, a Clark Ádám tér és a Széchenyi téri villamosalagút rekonstrukcióját is tartalmazta. Karácsony Gergely azonban 2020-ban lesöpörte ezt az ajánlatot az asztalról és helyette az A-Híd Zrt.-t bízta meg a Lánchíd felújításával.  

Az új kiírásban pedig felére csökkentették a kötbért és hatvanszorosára emelték a kivitelezőnek járó előleget.

Később kiderült az is, hogy a beruházást végző cégtől csaknem másfél milliárd forint érkezhetett a számlagyáros Vigh Mórhoz. Ebből az összegből pedig az eddigi információk alapján tovább utalhattak kilencszázmillió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Borítókép: Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.