Jönnek a jövő állatorvosai: közel kétszáz csapat jelentkezett idén a hetedik országos állategészségügyi versenyre

A versenyen résztvevő fiatalok nem csak az állatorvosi szakmát ismerhetik meg, de tanulhatnak a haszonállatok tartásáról is. Az idei beszámolók szerint az eseményen a középiskolások nagyon érdeklődők voltak: sokat kérdeztek, végig aktívak voltak.

Forrás: MTI2024. 03. 08. 21:54
illusztráció Fotó: Pexels Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén 193 háromtagú középiskolás csapat jelentkezett a hetedik országos állategészségügyi versenyre, amelynek döntőjébe tíz csapat jutott tovább. A versenyt hét éve az egyetem hallgatói hívták életre, és ma is hallgatói szervezésben rendezik meg – mondta az esemény egyik szervezője pénteken Üllőn az MTI-nek.

Székely Hanna harmadéves állatorvos-hallgató elmondta, Üllőn – ahol az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszéke és Klinikája, valamint Haszonállat-gyógyászati Klinikája található, és egyben az egyetem tangazdaságának is helyet ad –, tartották a versenysorozat egyik leglátványosabb programját: a tangazdaságában élő állatokkal ismerkedhettek meg a versenyzők. Vizsgálatokat is elvégezhettek, oktatói felügyelet mellett.

Az állatorvosi hivatást szeretnék a középiskolás diákokkal megismertetni

 – tette hozzá, megjegyezve, a verseny nem a lexikális tudásra, hanem a kreativitásra, a csapatmunkára fókuszál. A tanulmányi versenysorozat az idén 45 egyetemi hallgató közreműködésével valósult meg és a három online forduló után a legjobb tíz csapat jutott a háromnapos döntőbe. 

Harmat Levente állatorvos, gyakorlatokért felelős oktató, aki a versenyen a tangazdasági programokat vezeti, hangsúlyozta, hogy

 a részt vevő diákok nagyon érdeklődőek, sokat kérdeznek és nagyon aktívak. A vetélkedő résztvevői közül többeket a következő tanév elsős hallgatóiként látnak viszont

 – fűzte hozzá az állatorvos.

Bodó Gábor, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika tanszékvezető egyetemi tanára arról beszélt: az állategészségügyi versenyen lehetőséget adnak a diákoknak arra, hogy betekintsenek a klinikai orvoslásba. Példaként említette a lovak Közép-Európában egyedülálló MRI-vizsgálatát, amelynek során álló helyzetben lehet a lábukat vizsgálni, vagy a CT-t, amikor szintén álló helyzetben vizsgálják a lovak fejét vagy nyakát.

Sin Attila harmadéves állatorvos-hallgató, szintén a verseny egyik szervezője megemlítette hogy a tangazdaságban bemutatják a diákoknak a haszonállatok tartását. Kiemelte, hogy évről évre több csapat jelentkezik a versenyre, voltak közöttük határon túliak is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.