A Magyar Péter-jelenséget elemezte a klinikai szakpszichológus

Hal Melinda szerint már a posztok és a hozzászólások is tekinthetők lelki bántalmazásnak.

Forrás: Mandiner2024. 03. 23. 13:04
EP2I7829
Budapest MCC Hal Melinda Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hal Melinda klinikai szakpszichológus, az MCC Tanuláskutató Intézet vezető kutatója volt a vendége az Ultrahang Plusz legújabb adásának, amelyben Magyar Péter és Varga Judit – egyelőre több szempontból is kevéssé tisztázott – ügyével összefüggésben a kapcsolati erőszak különböző formáiról, fokozatairól volt szó – írja a Mandiner

A szakember a műsorban hangsúlyozta, hogy a kapcsolati erőszak, a bántalmazás, a fenyegetés prominens személyek esetében ugyanúgy jelen van, mint mélyszegénységben élő családoknál. Bár Magyarországon talán a fizikai bántalmazás aránya csökkent, a lelki bántalmazásról, így például a digitális keretek között megvalósított cyberbullyingról ez már messze nem mondható el.

Magyar Péter posztjai és az azokhoz fűzött hozzászólások is tekinthetők ilyen jellegű lelki bántalmazásoknak.

De ugyanúgy beletartozik ebbe a körbe az is, amikor valakit fenyegetnek vagy korlátoznak a mozgásában – utalt a napokban nyilvánosságra került rendőrségi jelentésben említett esetre Hal Melinda.

A pszichológus szerint sajnos manapság nagyon sok a személyiségzavar és az ezzel járó személyiségtorzulás, amelyek kiváltják a bántalmazó magatartást. Amikor valaki szerepben van, akár politikai szerepben, egyáltalán nem biztos, hogy a helyzet megegyezik az ő személyiségének struktúrájával. Általában aki sokáig visz egy ilyen szerepet, annál a két dolog igazodik egymáshoz – fejtette ki. 

A pszichológus utalt rá, hogy tipikus bántalmazó mondatok hangozhatnak el egy ilyen a kapcsolatban, és előfordul, hogy

az agresszor annyira manipulálja az áldozatot, hogy utóbbi már el is hiszi, ő tesz rosszat.

Hal Melinda tipikusnak nevezte azt is, hogy az agresszor részéről már előre készen vannak a magyarázatok, folyik a felelősségáthárítás, illetve jellemző egy sértődöttségélmény is.

Úgy érzik, mintha az egész világ ellenük lenne

– magyarázta Hal Melinda.

Borítókép: Hal Melinda (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.