Navracsics Tibor: Az ELTE nemzetközi szinten is ismert és elismert intézmény

A miniszter úgy véli, a felsőoktatás hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése a következő nemzedékek idején bontakozik ki.

Forrás: MTI2024. 03. 18. 16:41
NAVRACSICS Tibor
Budapest, 2023. december 11. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter meghallgatásán az európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Széll Kálmán termében 2023. december 11-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A felsőoktatás hosszú távú befektetés, amelynek megtérülése a következő nemzedékek idején bontakozik ki – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Kara felújított Kecskeméti utcai és ahhoz csatlakozó Magyar utcai épületszárnyának átadásán.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány ezért az európai uniós forrásokat a többi között a felsőoktatásba fekteti be. Jó helyre mennek a források – tette hozzá. Köszöntőjében kiemelte, 

világszerte éles a verseny a felsőoktatás világában, mind az egyes nemzetek, mind pedig az egyes intézmények között

A felsőoktatási intézményeknek egyszerre kell megjeleníteniük a kiválóságot és a nemzeti kultúrát – jelentette ki, majd leszögezte: 

Az ELTE mindkét feladatának eleget tesz, nemzetközi szinten is ismert és elismert intézmény

A miniszer szerint ahhoz, hogy az intézmény megőrizze versenyhelyzetét, szükség van a megfelelő infrastruktúrára is, ezt szolgálja a felújítás.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja az átadón elmondta, hogy az épületet állami és európai uniós forrásokból újították fel. – A mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás során elvégezték az épület külső hőszigetelését és a felújították a külső homlokzatot, valamint még zajlik a Bogdánfy utcai sportcsarnok felújítása, ez várhatóan a nyárra készül el – tette hozzá.

A kancellár kitért arra is, hogy az elmúlt nyolc évben mintegy tízmilliárd forintot fordítottak energetikai korszerűsítésre az egyetemi épületekben, és az energiaköltségek harmadával csökkentek. Terveik között szerepel a lágymányosi épülettömb és a bölcsészettudományi kar épületeinek felújítása is – jelezte.

Darázs Lénárd, az ELTE általános rektorhelyettese felidézte, hogy a Kecskeméti utcai épület elődje egykor a Csekonics család tulajdonában volt, a palota a második világháborúban teljesen megsemmisült. Az 1950-es években a Közti (Középülettervező Vállalat), majd a rendszerváltás után a Kárpótlási Hivatal működött az épületben, amelyet végül az ELTE kapott meg.

Borítókép: Navracsics Tibor (MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.