Senyvednek Karácsony fái a Duna-parton

A főváros nem tudja gondozni a néhány éve ültetett tölgyeket.

Forrás: Metropol2024. 03. 23. 9:44
elszáradt fák a pesti alsó rakparton Fotó: Metropol/Fügedi Richárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester látványprojektje csődöt mondott, a pesti alsó rakparti fák többsége rossz állapotban van – írja a Metropol.

Három éve, 2021 novemberében kezdték meg a pesti alsó rakpart átalakítását. A Parlament és a Margit híd közötti szakaszon 34 három méter törzsmagasságú kocsányos tölgyet ültettek, ami a belvárosi Duna-part zöldítésének részét képezte. A cél az volt, hogy egy sétányt és fasort hozzanak létre az útpálya és a Duna között, így hozva létre zöldövezetet a városban. A főváros baloldali vezetése szerint a fák ültetése során speciális technológiát alkalmaztak, amelyekkel a fák hosszú távú, egészséges fejlődését biztosították.

Azonban most, három évvel később azt lehet tapasztalni, hogy számos fa rossz állapotban van vagy elszáradt.

 

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A pesti alsó rakpart felújításának finanszírozásában a kormány vállalta a nagyobb szerepet. A projekt költségvetése 1,4 milliárd forint volt, ebből közel egymilliárd forintot a kormány folyósított a fővárosi önkormányzatnak. A projekt keretében a fák ültetése mellett szélesítették a járdát és a forgalomcsillapított szakasz hosszát is növelték. Az új sétány gránitkockakő-burkolatot kapott.

A projekt 2021 júniusában kezdődött és 2021 decemberben ért véget. Karácsony Gergely is részt vett az ültetésen, egy fénykép erejéig. A felújítás elkészülte után a főpolgármester egy ünnepélyes sajtóesemény keretében adta át a fasort.

Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

A tavasz beköszöntével a legtöbb fa már rügyezik, a rakparti fák azonban még mindig sárgulnak.

Tele vannak tavalyi levelekkel, nem rügyeznek, sok rajtuk a száraz ág.

Egy fa már elpusztult, de a közvetlenül mellette lévő is nagyon rossz állapotban van. A megújult szakaszon elültetett 34 kocsányos tölgyfának jelentős része láthatólag beteg, számos fán sérülések láthatók. 

Ennek oka lehet az árvíz, aminek szintje még ma is látható a fákon. Az ár elvonulása után a főváros komoly fertőtlenítésbe kezdett a rakparton. Lehet, hogy a fák ezt nem bírták – állapítja meg a lap.

Borítókép: Az egyik fa a pesti alsó rakparton (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.