Az eddigi legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon + videó

Hosszabb várakozás után végül kihirdették a győztest és kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál. Az eddigi egyik legnagyobb összegű magyarországi beruházásról van szó, mivel sokkal több minden épül majd meg, mint pusztán a 21. dunai átkelő Magyarországon.

2024. 04. 25. 11:33
null
Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri (Fotó: Speciálterv)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda kora délután nyilvánosságra hozták az elkövetkező évek várhatóan egyik legnagyobb magyar beruházásához kapcsolódó közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok elbírálását, nem másról, mint az új mohácsi új Duna-hídról és a kapcsolódó úthálózatról – írja a Világgazdaság. Ha minden jól megy, ez lesz a 21. híd a Duna magyarországi szakaszán. (A 20. a kalocsai Duna-híd, amely lényegében elkészült, az átadása pedig az idén nyáron esedékes.)

A tendert az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) írta ki, a nyílt uniós eljárás 2023 szeptember elején kezdődött. A végső ajánlattételi határidő 2023. november 23-a volt, de addig már zajlottak a területszerzések. Már tavaly ősz végén is azzal lehetett kalkulálni, hogy a beérkezett ajánlatok elbírálása valamikor az idén tavasszal lehet esedékes. Kedden Hargitai János, a térség (Baranya vármegyei 3. sz. egyéni választókerülete) kormánypárti országgyűlési képviselője, egyben a Mohács 500 program miniszteri biztosa jelezte, hogy a közbeszerzés lezárult, eddig tartott a kivitelezési pályázatok értékelése. 

A legolcsóbb ajánlat nyert a háromból

A lefolytatott közbeszerzési eljárás érvényes és eredményes volt, amelyre három ajánlat érkezett be, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-től, a Strabag Építő Kft.-től és a Swietelsky Magyarország Kft.-től, utóbbi konzorciumban. A három ajánlatból a legolcsóbb ajánlat nyert, a Duna Aszfalté.

A nyertes tiszakécskei építőipari óriás ugyanis tartalékkeret nélkül nettó 294,96 milliárd forintért vállalja az új mohácsi Duna-híd és a fent részletezett kapcsolódó feladatok kivitelezését, miközben a Strabag nettó 309,96 milliárd forintos (ez 15 milliárd forinttal több), a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos (ez több mint 21 milliárd forinttal több) árat adott ugyancsak taralékkeret nélkül.

Miután az ajánlatkérő az ajánlatokat a legjobb ár-érték arány szempontja szerint rangsorolta, ennek megfelelően alakultak a súlyszámmal szorzott értékelési pontszámok is: a Duna Aszfalt 1000, a Strabag 966,4, a Swietelsky pedig 953,1 pontot kapott. A nettó 294,96 milliárdos összeg bár példátlanul magas, még így is kedvezőbb a várakozásokhoz képest. Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben még úgy becsülte, hogy 300-320 milliárd forintból épül majd meg az új Duna-híd.

A szerződéskötés viszont egyelőre még várat magára, ugyanis először ki kell futnia a moratóriumnak. Ez ma, csütörtökön vette kezdetét és május 6. hétfőig tart. Eddig van lehetőség megtámadni a közbeszerzési eljárás eredményét.

Mi kerül ennyibe?

A beruházás magas költsége annak is köszönhető, hoy nem csupán egy új Duna-híd megépítéséről van szó, hanem a hozzá kapcsolódó úthálózatról is. A közbeszerzésben úgy fogalmaznak: az ÉKM a mohácsi Duna-híd és a csatlakozó, az 51 sz. másodrendű főút és az M6 autópálya közötti úthálózat kivitelezési feladatainak megvalósítását rendelte meg, amit három különálló, de párhuzamosan futó szakaszra bontottak.

  • Az első szakaszban összesen 28,8 kilométernyi út fog elkészülni 2×1, illetve 2×2 sávon. Ennek része egy körforgalmú csomópont, három közúti híd, valamint kerékpárút levezetése az új Duna-hídról.
  • A leglátványosabb rész a második szakaszban készül el, az országos közút részeként a Duna folyamot keresztező új híd összesen 756 méter felszerkezeti hosszal. Ennek három eleme lesz, két ártéri híd és egy mederhíd. 

A hidak szerkezeti rendszerét kéttámaszú alsópályás acél ívhidak, zárt szekrény keresztmetszetű merevítőtartók és ívek adják ortotróp, vagyis egyenes állású acél pályalemezzel és kétoldali hálós elrendezésű felfüggesztéssel. A teljes szerkezeti magasság 2,75 méter (tehát kvázi ennyivel lesz a folyó normál vízszintje fölött) és ami még fontos, hogy az új mohácsi Duna-hidat is 2×2 sávos osztott pályás keresztmetszettel építik meg, ráadásul kerékpárút-átvezetéssel.

  • A harmadik szakaszban pedig az előbb említett ártéri hídhoz csatlakozva egybefüggően 8,5 kilométer hosszban 2×2 sávos osztott pályás országos közút (főút) épül az M6 autópályáig. Ezen belül lesz együttesen öt darab új turbó körforgalom, egy iparvágányok és közút feletti műtárgy, egy iparvágány feletti háromnyílású műtárgy, egy iparterületi út feletti kéttámaszú műtárgy és egy 3,9 méter széles kerékpáros aluljáró-keretelem. Továbbá másik három kéttámaszú műtárgy és egy kéttámaszú kerékpáros műtárgy is.

Mikorra épül meg?

Korábban beszámolók szerint a szerződéskötéstől számítva 50 hónap áll rendelkezésre az új mohácsi Duna-híd megépítésére. Ha ez még áll, akkor 

idén májustól számítva 2028 nyár végére adhatják át a forgalomnak. Azonban a hídszerkezet már 2026-ra elkészülhet. 

Ez azért is lenne fontos, mert abban az évben csúcsosodik ki a Mohács 500 program. Ez utóbbi a mohácsi csata 500. évfordulójára való megemlékezés szervezése, amelynek keretén belül egyfelől több milliárd forintos kulturális és területfejlesztési beruházások valósulnak meg, másfelől része a mohácsi Duna-híd, kibővítik az országhatárig az M6-os autópályát és egy új múzeum is születik, amely emléket állít a mohácsi vésznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.