Fejlesztés nincs, kifogás van

Ismét megszólalt a Városháza parkkal kapcsolatban Budapest főtájépítésze.

2024. 04. 11. 5:45
Az úgynevezett Városháza park Budapesten
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi média oldalán reagált Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Magyar Nemzet hasábjain megjelent cikkre, és kifogásolta, hogy lapunk a Facebook posztja alapján arról számolt be, csaknem öt év kellett ahhoz, hogy a Városháza park helyének szánt területről száműzzék a parkoló autókat, és megkezdjék a területen kialakítandó park tervezését. 

Nyílt titok, amit minden felkészültebb újságíró tud, hogy az adott önkormányzati vagy kormányzati ciklusban jól előkészített projektek leginkább egy következő ciklusban tudnak megvalósulni.

– írta a főtájépítész a posztjában, majd pedig azt állította, hogy a tervezés, engedélyeztetés, közbeszerzés és kivitelezés, sok esetben az organizáció miatt az összetettebb köztéri projektek 6-7 év alatt tudnak a gondolattól a kivitelezésig eljutni. Ezt követően pedig Bardóczi sajátos stílusában reagált azokra a véleményekre, amely szerint a Városháza park helyéről a 0. lépés lett volna kitiltani az autókat 2020-ban. A főtájépítész azt állította, hogy 2020-ban, a koronavírus járvány idején az emberek az élelmiszerboltokba sem mehettek akármikor, nemhogy a közparkokba. 

 

A Városháza parkból a 0. lépés lett volna kitiltani az autókat 2020-ban - mondják többen. Tényleg? 2020-ban covid volt:  az abc-be nem mehettél le akármikor, ember, nemhogy egy köztérre. Senki sem merte használni évekig a közösségi közlekedést. De akkor 2021-ben- hangzik a replika. Hogyan mégis, amikor megindult a homlokzat és a Merlin tatarozása? Az építési területen legyen pop-up park? Vagy essünk neki elébb a parknak és a ráomló vakolattal meg a homlokzaton vezetett közművezetékekkel meg majd utána is ráérünk foglalkozni?

– írta Bardóczi. Egy szemfüles kommentelő azonban a felújítással kapcsolatban feltette a kérdést, mennyi vakolat, építési törmelék esett az ott parkoló autókra a tatarozás ideje alatt? A kérdésre egy szemvillanás alatt válaszolt a főtájépítész, aki leírta, semennyi, ugyanis hol az udvar egyik fele volt építési terület, hol a másik.

Bardóczi válaszával kapcsolatban ugyanakkor felmerült a kérdés, hogy a Főkert miért nem az aktuálisan kijelölt parkoló helyén állította fel a most nagy dirrel-durral bejelentett pop-up parkot? 

Ezek után a főtájépítész posztjában a kormány által leállított beruházásokról kezdett el beszélni, és kérdéseket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az évekkel ezelőtt, a gazdasági helyzetre hivatkozva leállított beruházások hogy állnak, majd pedig kritizálni kezdte a Liget projektet azt állítva, hogy 10 év alatt csak a park egyharmadát sikerült rendbe tenni. Azonban arról Bardóczi elfelejtett megemlékezni, hogy ez idő alatt megépült a Magyar Zene háza, a Néprajzi múzeum, megújult a Millenium háza illetve egy 800 férőhelyes mélygarázs is épült a területen. 

Bardóczi számos, a kormányzat által leállított beruházást is számonkért, amelyeknek a tervezését az Építési és közlekedési miniszter a gazdasági helyzetre hivatkozva felfüggesztette. Azonban azt nem említett meg, hogy mindeközben Budapesten a Nemzeti Hauszmann program keretében szinte a teljes várnegyed megújul a kormány támogatásával, illetve szintén a kormánynak köszönhetően a Citadella felújítása is nemsokára befejeződik. 

A felújításokkal ,illetve azok elmaradásával kapcsolatban nemrég Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok főpolgármester-jelöltje is megszólalt, aki elmondta, Az előző, jobboldali fővárosi vezetés alatt Budapest évről évre lépdelt előre otthonosságban, rendezettségben.

Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán megosztott videóban idézte fel, mit tett a jobboldali városvezetés 2019-ig. 

  • Befejezte a 4-es metrót, 
  • elkezdte a 3-as metró felújítását, 
  • megépítették a budai fonódó villamost,
  • bevezették a Mol Bubit, 
  • felújították a Margit-szigetet, 
  • támogatták a minőségi turizmust – sorolta.

Mint hozzátette, a listát lehetne folytatni, mert a jobboldali vezetés alatt Budapest évről évre lépdelt előre otthonosságban, rendezettségben, ellenben Karácsony alatt csak hanyatlik. Nagy szegénységi bizonyítvány a mostani városvezetésnek, hogy öt év alatt nem tud felsorolni egy olyan projektet, ami Karácsony Gergely saját ötlete volt, és sikeresen megvalósított – értékelt a kormánypártok főpolgármester-jelöltje.

@alexandra.szentkiralyi Mit tett a jobboldali városvezetés 2019-ig? 🟠 Befejeztük a 4-es metrót, 🟠 elkezdtük a 3-as metró felújítását, 🟠 megépítettük a budai fonódó villamost, 🟠 bevezettük a MOL Bubit, 🟠 felújítottuk a Margit-szigetet, 🟠 támogattuk a minőségi turizmust. A listát lehetne sorolni, mert a jobboldali vezetés alatt Budapest évről évre lépdelt előre. Ellenben Karácsony alatt csak hanyatlik. Változás kell Budapesten! #budapest ♬ Epic Inspiration - AShamaluevMusic

 

Borítókép: A Városháza park helye (Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.