Hajlamosak mindent a szájukba venni, ezért számtalan veszély leselkedik rájuk

Megfejtés a cikkben.

Forrás: NNGYK2024. 04. 15. 16:45
kislány,gyermek,virág,növény,mérgező
Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon évente kb. 250 növényekkel történt mérgezés fordul elő, leginkább az 1–4 éves gyermekek körében – írja közösségi oldalán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). 

Hozzáfűzik, hogy ebben az életkorban a gyerekek hajlamosak mindent a szájukba venni, így számtalan veszély leselkedik rájuk. Emiatt a kisgyermekes családoknál nem ajánlják a mérgező díszcserjék és dísznövények kertbe ültetését vagy a lakásban tartását. Ha a növényt nem lehet elvinni a kertből, érdemes az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedni vagy a növényt ideiglenesen elkeríteni.

Ha már kész a baj, a gyermek valamilyen növényi részt vagy termést fogyasztott, vegyük ki a szájából a maradványokat, mossuk ki a száját és a bőrét is mossuk le az esetleges irritáció miatt. Mérgezés esetén azonnal hívjunk mentőt a 112-es telefonszámon! – szólított fel az NNGYK. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.