Kilátóvá alakítják egy bánya aknatornyát Dorogon, izgalmas lesz arrafelé túrázni

Kilátóvá alakítják Dorogon az 1981-ben létesített bányászemlékművet, amely egy magaslatra telepített aknatorony – közölte az önkormányzat sajtóreferense.

Forrás: MTI2024. 04. 08. 18:01
Beautiful,Aerial,Sunset,Landscape,About,Strazsa,Hill,With,Lookout,Tower
illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 16 méter magas létesítmény átépítésekor arra törekszenek, hogy a meglévő szerkezetet meg tudják tartani – fogalmazott Madarász Tímea, aki elmondta azt is, hogy a lépcső a külső kontúrhoz illeszkedve halad majd, és minden szinten pihenőket alakítanak ki a város felőli oldalon. 

A torony meglévő fényei megmaradnak, de éjszakai viláégítást is kap majd – fűzte hozzá. Az önkormányzat a beruházásra 207 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és településfejlesztési operatív programban (TOP).

Az aknatoronyból kialakítandó kilátó kiegészíti a közelben lévő Reimann Bányászattörténeti Múzeum turisztikai kínálatát. A kiállítótérben a 230 éves múltra visszatekintő szénbányászatnak állítanak emléket.

Dorog térségében a szénbányák szállításra használt alagúthálózatának hossza a legnagyobb kiterjedése idején meghaladta a 36 kilométert. A járatok az Annavölgy, Csolnok, Dorog, Sárisáp és Tokod településhez tartozó bányákat kötötték össze. A második világháború idején az alagutak több ezer ember számára szolgáltak óvóhelyül.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.