Kitálaltak az elemzők: ennyi mandátumra számíthat Magyar Péter

Egyetértettek a bal- és jobboldali elemzők abban, hogy Magyar Péter felbukkanásának a baloldali pártok, köztük is leginkább a Momentum láthatja kárát. A Tranziton Horn Gábor, Pulai András, Kiszelly Zoltán és Mráz Ágoston Sámuel vitáztak és közöltek meglepő mérési eredményeket.

2024. 04. 14. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Momentum a legnagyobb vesztese ennek a folyamatnak, és a Jóisten igazságos, mert a párizsi olimpia előtt a párizsi olimpiát lehetővé tevő párt lehet, hogy eltűnik a politikatörténet színteréről – így beszélt a tapolcai Tranziton a Magyar Péter-jelenségről a Nézőpont Intézet vezetője. 

Mráz Ágoston Sámuel a Tranzit rendezvénysorozatán szervezett vitán úgy vélekedett, a hazai baloldal hárompólusúvá vált, ami a Gyurcsány-féle hagyományos baloldalból, a Magyar Péter-féle új baloldalból és a Kétfarkú Kutyapártból áll.

Úgy véli, az uniós választásokon Magyar Péternek reális esélye van akár még három-négy mandátumot is szerezni, ha húsz százalék fölé emelkedne a népszerűsége.

Azonban szerinte pont ennek lesz köszönhető az is, hogy a Fidesz még jobb eredményt érhet el, mint amire a mérések szerint februárban esélye volt. Kifejtette: a kormánypárti tábor most fenyegetést érezhet, aminek mozgósító hatása van.  

– Ennek következtében reális, hogy 45 és ötven százalék között végezzen végül a kormánypárt

– emelte ki. 

Mráz Ágoston Sámuel szerint azonban nem érdemes belemenni a mandátumok számának kérdésébe, mert 21 mandátum sorsáról nemcsak a személyes teljesítmény dönt, hanem az is, hogy hány párt éri el az ötszázalékos küszöböt. 

– Ezért lehet, hogy a Fidesz még egy jobb eredménnyel is csak 12 mandátumot fog elérni, mert több párt is elérheti az ötszázalékos küszöböt

 – fejtegette az elemző, majd hozzátette: a korábban említett három baloldali pólus szerinte mind mandátumot szerez, de mellettük erre csak a Fidesznek van esélye. Az elemző úgy tippeli, a kormánypártoknak 12-13 mandátum megszerzése jelenleg a reális.

A Századvég Politikai Iskolájának igazgatója a beszélgetésen felidézte:

látni lehetett Márki-Zay Péternél is, hogy 180 ezer ellenzékváltó szavazót bevonzott az előválasztás első két fordulója között, aztán ott kötött ki Gyurcsány Ferenc mellett,

ahol a Momentum is kikötött, meg az LMP és a Jobbik is. – Kíváncsi vagyok, hogy 2026-ban Magyar Péter nem ugyanúgy Gyurcsánynál fog-e kikötni, mint azok, akik előtte próbálkoztak. Ha addig kibírja, ott fog kikötni, szerintem ebben egyetértünk – mondta Kiszelly Zoltán.

Magyar Péternek vízválasztó lesz az európai parlamenti választás

– mutatott rá a Publicius Intézet igazgatója. Pulai András szerint itt fog eldőlni, hogy 2026-ra valami komolyan vehető szereplőként indul-e vagy sem. Hozzátette: a méréseik szerint az EP-választásokon valószínűleg részt fog venni körülbelül három-öt százalékpontnyi olyan ellenzéki szavazó, akik Magyar Péter miatt vesznek részt a voksoláson.

A Republikon Intézet igazgatója is három-négy mandátumra tartja esélyesnek Magyar Pétert, és úgy véli, ezt a Momentum és a Kutyapárt rovására fogja megszerezni. Elképzelhető, hogy ezek szerinte Magyar felbukkanása miatt kiesnek vagy ki sem jutnak az EP-be. Horn Gábor úgy véli, a Fidesznél nem lesz számottevő változás, 12-13 mandátumra számít a kormánypártoktól.

 

Borítókép: Horn Gábor, Pulai András, Kiszelly Zoltán, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth Szilárd (Forrás: Facebook/Tranzit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.