Mozgósításba kezdett és külföldről ad tanácsot Magyar Péternek a baloldal médiaembere

Nem áll le Láng Balázs: a baloldalon korábban fontos kommunikációs feladatokat ellátó háttérember a közösségi médiában kezdett mozgósításba Magyar Péter mellett a külföldön élő magyarok körében, egyúttal sajátos tanácsadói feladatot is magára vett. Ezzel tovább gyűlnek az arra utaló nyilvánvaló jelek, hogy külföldről támogatják Magyar pozícióba hozását, és ezzel az Orbán-kormány elmozdítását.

2024. 04. 13. 14:51
Láng Balázs és Magyar Péter egy közös fotón az áprilisi demonstrációt követően. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gőzerővel zajlik a külföldi mozgósítás Magyar Péter mellett – nemigen lehet máshogy értékelni Láng Balázs egyik legújabb kezdeményezését. A kommunikációs szakember neve a napokban került újra elő idehaza, mégpedig amiatt, mert – amint az a Blikk utóbb megvágott felvételén jól látható – őt ölelgette Magyar Péter az április 6-i tüntetésén, a színfalak mögött. 

Láng Balázs elköteleződése nyilvánvaló: néhány évvel ezelőtt Márki-Zay Péterért rajongott, 2019-ben az MSZP kampányának egyik kulcsembereként dolgozott, 2007-ben, a Gyurcsány-kormány idején pedig a soha meg nem épült kormányzati negyedért felelős kommunikációs igazgató volt.

Láng egy külföldön élő magyarokat megcélzó Facebook-csoportban most azt írta: „Megpróbálunk egyfajta tanácsadóként (thinktank) segíteni azoknak, akik a rendszer lebontására és egy új Magyarország megteremtésére vállalkoznak”, majd a csoport tagjait arra kérte: állítsák össze saját 12 pontjukat, a külföldi magyarok 12 pontját. Amit „a végén majd eljuttatunk Magyar Péter mozgalmának”.

 

Van benne rutinja

Lángnak nem ez az első kormánybuktatást célzó próbálkozása. Miután 2021 októberében nyilvánosan érvelt amellett, hogy Karácsony Gergely helyett Márki-Zay legyen a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport szervezőjeként fontos feladatot vállalt a kampányidőszakban: az angliai magyarok mobilizálását

Belső kör és tüntetésszervezés

Magyar Péter színre lépésével Láng újra aktivizálta magát. Igen beszédes, hogy a baloldal mellett ténykedő médiaember az április 6-i tüntetésről posztolt egy képet Magyarral, és azt írta mellé: „Hazajöttem, és hoztam magammal a fél világot…”

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Magyar melletti szerepvállalását feszegető sajtóbeszámolók kapcsán Láng Balázs súlyos ellentmondásba keverte magát. Egy minapi cikk szerint Láng azt állította: nincs formalizált kapcsolata Magyar Péterrel, és a demonstráción találkozott vele életében először, két másodpercre. 

Ehhez képest Láng a közösségi médiában úgy tüntette fel magát, mint aki szoros kapcsolatban van Magyar legbelső köreivel. És saját bevallása szerint a legutóbbi tüntetés szövegeinek kiválasztásában is megpróbált közreműködni.

 

Magyar és a külföldi támogatás

Láng Balázs persze nem önmagában érdekes: a baloldali háttérember mozgása azért figyelemre méltó, mert erősíti azt a feltételezést, hogy Magyar Péter hatalomra kerülését külföldről támogatják.

Ebbe a sorba illeszkedik, hogy Magyar barátnője, Vogel Evelin elismerte: az április 6-i tüntetésüket külföldiek is szervezték. Erről a Blikknek beszélt Vogel, a felvételt azonban egyszer csak törölte a lap, majd újra közölte a videót, immár a külföldiekre vonatkozó rész nélkül. Mint kiderült, Magyarék kérésére.

A külföldi támogatás kapcsán fel kell idézni Magyarnak a Spinoza Házban tett nyilatkozatát is. Ott a baloldal új üdvöskéje azt közölte: Pressmannel személyesen nem találkozott, ám rögtön hozzáfűzte, hogy nagyon sokan keresték közvetítőkön keresztül. Magyar szavaiból egyértelműen az következik, hogy közvetve megkereste őt az amerikai nagykövet.

A legnagyobb kérdés az anyagiaknál húzódik meg. A Magyar Nemzet információi szerint szinte fillérre pontosan 121 millió forintba kerülhetett Magyar Péter április 6-i rendezvénye. Ha pedig március 15-i eseményének költségeit is idevesszük, a legszolidabb becslés szerint is minimum 150 millió forintba került Magyar két utcai megmozdulása. 

Egyelőre azonban talányos, hogy ki fizette ki a számlákat, erről eddig egy komolyan vehető fél hang sem hangzott el. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy a guruló dollárok botránya után Magyar mozgalmának pénzügyi átláthatatlansága nagyban erősíti a külföldi támogatás lehetőségét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.