Sára Botond: Felszámoljuk a Pikó-féle rendetlenséget

Újra Sára Botondot, a korábbi polgármestert indítja a Fidesz Józsefvárosban. A jelenlegi budapesti főispán a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: első lépésként jelentősen javítják a közbiztonsági és köztisztasági állapotokat, megerősítik a rendvédelmet, elérve legalább a 2019-es színvonalat, majd megvalósítják a korábban félbemaradt grandiózus fejlesztéseket, mint a gyógyfürdő és strand építése.

2024. 04. 17. 5:15
EP2I7750
Budapest 8ker. Baross utca. Sára Botond polgármester jelölt 2024 Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mostantól a választás napjáig fizetés nélküli szabadságon vagyok a főispáni tisztségemben. Amennyiben megnyerem a választást, abban az esetben nyilvánvalóan összeférhetetlenség áll majd fenn, így október elsejétől lemondok a kormányhivatal vezetéséről – húzta alá a Magyar Nemzetnek Sára Botond főispán. A Fidesz józsefvárosi polgármesterjelöltje felidézte: 

Józsefváros 2019 előtt a legdinamikusabban fejlődő budapesti kerület volt. 

Akkoriban nemzetközi lapok is arról számoltak be, hogy a VIII. kerület olyan pozitív változáson ment át az előző tíz évben, hogy turisztikai desztinációként is ajánlották.
– Mind a biztonságérzet, az élhetőség, mind a város fejlődése szempontjából felfelé ívelő pályán volt a kerület. Józsefváros óriási jövő előtt állt, mi 2019-ben úgy mentünk neki a választásnak, hogy nagyon komoly ter­veink voltak, hogy a kerületet lehet még feljebb emelni – emlékezett vissza az öt évvel ezelőtti helyzetre az egykori polgármester.

Egyetlen ígéretet tartott be a baloldal
– Most azt látom, hogy legatyásodott a kerület, az általunk felújított közterek, épületek állaga romlik. Nagyon komoly probléma van a közbiztonsággal, koszosak az utcák, a hajléktalanhelyzet tarthatatlanná vált. Az öt évvel ezelőtti kampányban a jelenlegi polgármester nagyon sok mindent megígért. Pikó azt mondta, hogy van 1100 üres bérlakás, amit a ciklusban majd felújítanak, évente ötezer négyzetméterrel bővítik a zöldfelületet, a köztisztaságra addig szánt forrást pedig megduplázzák.

 Gyakorlatilag szinte csak olyanokat ígért, amelyek esetében előre borítékolható volt: biztos nem fogja betartani.

 Egyetlen ígérete volt, amit betartott: közterületi illemhelyeket telepítettek, amelyek azonban szinte egytől egyig munkaterületi toi-toi vécék. Ezek is inkább problémát okoznak, mint hasznot hoznak – foglalta össze a kerületi problémákat Sára Botond, hozzátéve: a nyilvános vécék drogosok, hajléktalanoknak és prostituáltak tanyáivá lettek.
Felidézte: Pikó a hajléktalanhelyzettel kapcsolatban azt ígérte, hogy megoldja a problémát, ehhez képest a közterületen még több hajléktalan van, mint korábban bármikor. 

– Szigorú rendeleteinket, amelyek a rend irányába hatottak, és felhatalmazást, jogalapot adtak a rendőrségnek vagy akár a közterület-felügyeletnek, hogy a hajléktalanokat a hajléktalanszállóra vigyék, Pikó hatályon kívül helyezte. Jelenleg gyakorlatilag mindenki azt csinál a kerületben, amit akar, a rendetlenség teljesen indokolatlan feszültséget okoz – mondta. Sára Botond emlékeztetett: a kampányban Pikó András egy dologban nyilvánult meg, hogy jó kapcsolatokat ápol a hajléktalanellátókkal. 

Miután hatalomra került, ezt nem a probléma megoldásában kamatoztatta, hanem inkább az önkormányzat pénzét osztogatja ezeknek a szervezeteknek.

Hajléktalanügyben cselekedni kell
– Az egyik első intézkedésünk lesz, hogy ezen változtatunk, mert Józsefváros nem képes arra, hogy Budapest összes hajléktalanját ellássa. Éppen ezért a megoldás az, hogy azokat a hajléktalanellátó intézményeket, amelyek nem működnek hatékonyan, be kell zárni, és Budapest hajléktalanellátását teljesen újra kell szervezni. Nekem egy cél lebeg a szemem előtt, az pedig a józsefvárosiak érdeke. 

Mindenkivel meg fogok küzdeni, ha kell, a kormánnyal, ha kell, a fővárossal és bárkivel annak érdekében, hogy ne Józsefváros legyen ennek a problémának az elszenvedője 

– húzta alá a Fidesz jelöltje, aki szerint az autósokra indokolatlanul kivetett úgynevezett Pikó-sarc is nagy felháborodást keltett a kerületben. Sára szerint nonszensz, hogy az ott élők, akik meg akarnak állni a saját házaik előtt, több tízezer forintot kell ezért fizetni, miközben a költségvetés nem indokolja ezt a bevételi forrást.
– Érthetetlen, hogy miért a polgármester akarja eldönteni azt, hogy ki járjon autóval és ki nem. Ezt bízzuk a józsefvárosiakra. 

Ezért első intézkedéseink között el fogjuk törölni a Pikó-sarcot, sőt vissza fogjuk fizetni a méltánytalanul beszedett parkolási díjakat azoktól, akiknek korábban ingyenes volt a parkolás. 

Továbbá vissza fogjuk állítani a második autóra is az ingyenes parkolást is, ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek, amelyek 2019 előtt voltak – ígérte meg Józsefváros korábbi polgármestere.

Közrend, közösség, köztisztaság
Sára Botond polgármesteri programjának alappillére a közrend. – A jelenlegi polgármester nem biztosítja a rendőrök lakhatását, pedig korábban volt erről megállapodás az önkormányzat és a rendőrség között – emlékeztetett Sára, aki szerint meg kell újítani a kerületi rendőrséget, meg kell duplázni a közterület-felügyelet létszámát és vissza kell állítani a kerületőrséget. Mivel Pikó András a polgárőrséget is megszüntette, ezért az újraszervezett egységnek támogatásra van szüksége. 

A kormánypártok polgármestere szerint a köztisztaságra szánt forrásokat is meg kell duplázni, mivel csak mindezek után lehet komolyabb fejlesztéseket végrehajtani, mint a józsefvárosi gyógyfürdő és strand építése.

A polgármesteri program kitér az idősekre és a családokra egyaránt, valamint legnépszerűbb elemként visszatér a társasházak támogatása, tervezetten minimum hatmilliárd forintos kerettel.
– A gyermekvédelemre nagyon komoly hangsúlyt fogunk fektetni. ­Pikóék LMBTQ-propaganda terjesztésére irányuló törekvése benne volt az általuk írt esélyegyenlőségi programjukban is. Mi ennek véget fogunk vetni – zárta a beszélgetést Sára Botond.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.