Visszatérnek a fagyok, szóval ennyit az áprilisi nyárról

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10–16 fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy – derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Forrás: MTI2024. 04. 15. 12:23
illusztráció Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Közben az északi tájakon is többórás napsütés valószínű a változó felhőzet mellett, de ott délutántól fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kell számítani esőre, záporra, sőt néhol zivatar is lehet. Az ország délkeleti felén erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok körül kísérhetik erős széllökések. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul,

az északi határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb.

Keddre ború jön, sokfelé esővel, záporral, az ország délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell készülni záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. Hajnalban 9–15 fok várható, a csúcsérték pedig 9–24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23-24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Szerdán nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan előfordul eső, záporeső. Az északi szél sokfelé megerősödik. A minimum-hőmérséklet általában 3–8, a maximum 11–17 fok között várható.

Csütörtökön jobbára erősen felhős időre kell készülni, majd egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, de szórványosan még lehet záporeső. Az északi szelet sokfelé kísérik erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2–8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9–16 fok között alakul.

Pénteken változóan felhős idő várható általában többórás napsütéssel, helyenként záporral, néhol zivatarral. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet az északi, északnyugati szél. Hajnalra általában 0–6 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a szélvédett, 

hidegre hajlamos helyeken mínusz 1, mínusz 3 fok is lehet.

Délután 10–16 fok lesz a jellemző.

Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, szórványosan valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati, majd az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 1–6 fok lesz, de a szélvédett, hidegre hajlamos tájakon 0, mínusz 2 fokot is mérhetnek. Délután 10–17 fok várható.

Vasárnap általában közepesen felhős időre van kilátás, szórványosan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Sok helyütt megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati, északi szél. A hajnali 0–6 fokról 9–16 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.