Baloldali pénzszivattyú sejlik fel a Trippon-botrány hátterében

Egy baloldali kifizetőhálózat képe rajzolódik ki a szemünk előtt abból a botrányból, amely először csak az újpesti alpolgármester és felesége házfelújítási ügyéről szólt. A PestiSrácok.hu tényfeltáró cikkéből, illetve az eddig nyilvánosságra került információkból azonban az derül ki, hogy egy valódi pénzszivattyúról lehet szó, amit megerősít a Trippon-ügyben elrendelt nyomozás egyik gyanúsítottjának vallomása is.

2024. 05. 31. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fellelhető információk szerint ugyanaz az építőipari vállalkozás újította fel Trippon Norberték családi házát, amely Gyurcsány bizalmasa, a Mártha Imre fémjelezte közművek, illetve több baloldali vezetésű önkormányzatnál is nagyot kaszált az elmúlt években – derül ki a PestiSrácok.hu mai cikkéből. A portál hozzátette: a főként százmilliókat zsebre tevő vállalkozás nem más, mint a Szin-Ker Építő Kft.

A II. kerület egymilliárddal, Kispest 112 millióval, a XIII. kerület 258 millióval, míg Újbuda 918 millió forinttal hizlalta a Szin-Ker-t. Ehhez jönnek még a fővárosi önkormányzat közműszolgáltató cégei által biztosított, ugyancsak jól fizető munkák, általában keretszerződésekben – hangsúlyozta írásában a PestiSrácok.hu. A portál két tényfeltáró cikkét itt és itt olvashatják el.

 

Házkutatás Tripponéknál

A Szin-Ker neve az elmúlt időszakban az újpesti DK-s alpolgármester házfelújítási botránya miatt vált ismertté. Emlékezetes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) házkutatást tartott, majd iratokat foglalt le Trippon és felesége házánál. A hatósági intézkedés oka Tripponék családi házának felújítása volt, ami a korábban nyilvánosságra került adatok szerint közpénzből történhetett. Az azóta egyre több kérdést felvető ügyben Budai Gyula is lépett, és vesztegetés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen. 

A történet előzménye, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáras bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett. Eszerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a Szin-Ker Építő Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolgármester házának felújítása egybe esik a Szin-Ker közel háromszázmillió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz.

 

A DK-s alpolgármester fizethette ki a fiktív számlákat

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, aki még egy nagyon fontos információt közölt az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak a saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig forrásaink szerint Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is. 

 

Baloldali pénzszivattyú működhet több kerületben is?

Megírtuk azt is, hogy az egyik gyanúsított a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra. A férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett Szin-Ker Építő Kft. ügyvezetője néhány éve azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020 november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére – áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a Szin-Ker ügyvezetőjének.

A férfi vallomásának legérdekesebb, a PestiSrácok.hu által is közzétett része azonban így hangzik: „2020 közepe tájékán megkeresett S. András (a Szin-Ker ügyvezetője– a szerk.), hogy ők nyertek pár DK-s vezetésű kerületben építési munkákat, és különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak.“

Azaz a Motingatlan-vezér nem mást állít, mint hogy zsíros munkákért cserébe korrupciós kapcsolatba kerültek baloldali kerületekkel és politikusokkal. Itt tehát egy, a fővárosi baloldalt átfogó pénzszivattyúról lehet szó, amit a fővárosi adófizetők kárára működtetnek.

 

Borítókép: Trippon Norbert, a IV. kerület gazdaságért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős DK-s alpolgármestere (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.