Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Három gyanúsítottja van Trippon Norbert házfelújítási botrányának

Több gyanúsítottja is van annak a büntetőeljárásnak, amely miatt kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói házkutatást tartottak Újpest baloldali alpolgármesterénél, Trippon Norbertnél – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügy szálai egy szövevényes bűnszervezethez kapcsolható céghez, fiktív számlákhoz, önkormányzati közpénzekhez és az alpolgármester házfelújításához vezetnek.

2024. 05. 23. 8:21
Trippon Norbert, Szaniszló Sándor, Horváth Csaba szocialista képviselők a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. február 22-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gyanúsítottja van annak a költségvetési csalás gyanújával zajló nyomozásnak, amelynek keretében kedden házkutatást tartott az adóhatóság Trippon Norbert újpesti DK-s alpolgármesternél – derült ki az eljárást felügyelő Fővárosi Főügyészség lapunknak adott válaszából.

Mint írták, „a kérdezett ügyben tájékoztatjuk, hogy a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban három gyanúsított szerepel, akik nem közszereplők“

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a NAV munkatársai kiszálltak az ellenzék közös újpesti polgármesterjelöltjéhez, jelenlegi DK-s alpolgármesterhez, Trippon Norberthez, majd a családi házánál házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le.

Úgy tudjuk, a bűnügy szálai egy 2019 óta létező, hierarchikusan felépített, számlagyáras bűnszervezetig vezetnek vissza. A bűnbanda célja a számlagyár fenntartásával, fiktív számlák kiállításával az volt, hogy csökkentse a befizetendő adóját. 

Ehhez több céget vontak irányításuk alá, amelyek élére strómanokat állítottak. A társaságok a befogadott fiktív számlák ellenértékét a számlagyárhoz utalták tovább, a láncolat végén pedig ezt készpénz formájában visszajuttatták a megrendelőnek. 

 

Trippont a házfelújítása miatt látogatták meg a nyomozók

Ehhez a rendszerhez tartozott a Motingatlan Kft., amely ellen több büntetőeljárás is folyamatban van. Az egyik bűnügynek a keretében lepték el a nyomozók Trippon otthonát. Az alpolgármester a Facebookon politikai leszámolásról beszélt, és a fent említett szövevényes, sokgyanúsítottas bűnügyre utalt, amelyhez állítása szerint semmi köze. Megjegyezzük, ilyet senki nem mondott, azonban Trippon a bejegyzésében egy dolgot elfelejtett megemlíteni: ami miatt konkrétan házkutatást tartottak nála.

Információink szerint a politikusnál történt hatósági intézkedésnek Trippon Norbert házfelújításához és a Motingatlan Kft.-hez van köze. 

A NAV-nál ugyanis korábban bejelentést tett egy informátor, aki feltárta, hogy milyen pénzügyi machinációkhoz van köze a nevezett kft.-nek, a DK-s alpolgármesternek, valamint a feleségének. 

Eszerint a nagy bűnszervezetes ügyben is érintett Motingatlan jelentős összegű számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szólnak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a SZIN-KER Építő Kft. végezte. 

A fontos információkkal rendelkező bejelentő azt is közölte az adóhatósággal, hogy tudomása szerint Trippon ezeket a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Gyanús összefüggések

A bejelentő gyanús körülménynek nevezte továbbá, hogy az alpolármester házának felújítása egybeesik a SZIN-KER közel háromszázmillió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég egyébként az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz. Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből – hangsúlyozta a bejelentő, aki mindezek miatt kérte az ügy kivizsgálását.

Az ügyben nemcsak az ügyészségnek, hanem Trippon Norbertnek is írtunk a gyanús ügylettel összefüggésben, ám választ egyelőre nem kaptunk az alpolgármestertől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.