Fertőtlenítőszert injekcióztak sóoldat helyett a nő hasába Baranyában, meghalt

Az orvos ezt a nő haláláig titokban tartotta.

Forrás: Pécsi Törvényszék2024. 05. 30. 11:41
Doctor,Holding,A,Syringe,With,A,Single,Bottle,Vial,Of
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Laparoszkópiás műtétet kellett elvégezni egy nőn az egyik baranyai kisváros kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán még 2020 májusában.

A műtét előtt az egyik műtőssegéd bevitte a műtőbe a takarításhoz szükséges fertőtlenítő szert, majd egy másik műtőssegéddel a raktárba ment, ahol a fertőtlenítő szert a raktárban található ötliteres edényből kisebb edénybe töltötték, de nem találtak megfelelő tárolót, ezért egyikük – az elsőrendű vádlott– átment a raktár melletti műtőtérbe, ahol talált is egy félliteres, fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üveget. Ami benne volt, kiöntötte a mosdókagylóba, majd a raktárban beletöltötte a fertőtlenítőt az üvegbe. Ezt aztán a műtő előterébe vitték, és odatették, ahol a műtéthez szükséges dolgok sorakoztak, aztán meg is feledkeztek róla mindketten. 

Amikor elkezdődött a műtét, a műtősnő arra kérte az egyik segédet, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot az egyik steril tálba. Utóbbi ezt meg is tette, azonban 

ekkor sem jutott eszébe, hogy az üvegben már nem sóoldat, hanem fertőtlenítőszer van. 

Így tehát az orvos anélkül, hogy udott volna róla, a fiziológiás sóoldat helyett a nő hasüregébe kétszer 20 milliliter fertőtlenítőszert fecskendezett.

Már a műtét után kiderült, hogy nagy a baj, mert az orvos észrevette, hogy a fertőtlenítőszernek „viszkózus” állaga van, amikor lemosta a heget, azonnal jelzett is a még ott lévő műtőssegédnek, akinek már eszébe jutott, hogy a sóoldatos üvegből a felületfertőtlenítő kerülhetett a steril tálba.

Azonnal szóltak az orvosnak, ő viszont ahelyett, hogy ezt jelentette volna az osztályvezető főorvosnak, és új operációt kezdeményezett volna, arra kérte a műtőssegédet és a műtősnőket, hogy az egész maradjon közöttük, és megnyugtatta őket, hogy az éjszaka ő lesz az ügyeletes, majd fokozottan fogja figyelni a beteget.

A beteg az éjszaka rosszul lett, másnapra már nagyon rossz állapotban volt. Az orvos többször megvizsgálta, infúziót és sürgős vérképet kért. A beteg reggelre már életveszélyes állapotban volt, így az orvosonak tudnia kellett, hogy a fertőtlenítő szer bekerült a beteg hasüregébe, de ezt még mindig nem jelentette az osztályvezető főorvosnak és 

nem kezdeményezett azonnali reoperációt.

A beteg ezután a kórház intenzív osztályára került, majd a sebészeti osztály vezetője reoperálta. Az első műtétet végző orvos asszisztált, de egyszer sem tájékoztatta a résztvevő orvosokat a történtekről.

A beteg kritikus állapotban került vissza az intenzív osztályra, majd a hozzátartozók kérésére átszállították a pécsi klinikára, ahol 2020. szeptember 17-én, többszervi elégtelenség miatt halt meg. 

A halál és a felületfertőtlenítő szer hasüregbe kerülése között közvetett ok-okozati összefüggés állt fenn.

A Szigetvári Járásbíróság a idén május 28-án D. G. elsőrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt kettő év fogházra – amelynek a végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és kettő év műtőssegéd foglalkozástól eltiltásra ítélte. P. L. másodrendű vádlottat pedig halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt nyolc hónap fogházra – melynek végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztette. K. G. harmadrendű vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt egy év hat hónap börtönre – melynek végrehajtását négy év próbaidőre felfüggesztette – és kettő év szakorvosi foglalkozástól eltiltásra ítélte.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére. Az ítélet nem jogerős.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.