Hatalmas területeken irtják majd a szúnyogokat

Tizenegy vármegyében szállnak szembe a vérszívókkal földön és levegőben.

Forrás: Katasztrófavédelem2024. 05. 21. 13:20
Nyíregyháza, 2020. július 23.
A Tréner Kft. repülõgépe szúnyogirtó szert juttat a levegõbe Nyíregyháza felett 2020. július 22-én.
MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szúnyogirtást végeznek 11 vármegyében, közel  32 ezer hektáron a héten. Komárom térségében, Baranya vármegyében és Csongrád-Csanád vármegyében biológiai lárvagyérítés várható. Komáromnál és Baranyában a földről juttatják ki a lárvákat elpusztító természetes szert, míg Csongrád-Csanád vármegyében repülőről, granulátum formában szórják ki a fehérjetartalmú készítményt – közölte a Katasztrófavédelem.

Kémiai szúnyoggyérítést a héten 129 településen terveznek

– emelték ki. Az irtószert az esti, éjszakai órákban autókról permetezik szét a kifejlett szúnyogok ellen. A védekezés a települések belterületén történik, a kezelések pontos időpontja megtalálható a Katasztrófavédelem honlapján. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több településén, Sopron környékén, a Csepel-sziget településein, valamint a Tisza-tónál lehet a kezelést végző járművekkel találkozni. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Szolnokon a múlt hétre tervezett, ám a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztott gyérítést pótolják a napokban – írták. 

A napokban frontátvonulások várhatóak, az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezésre a meghirdetett pótnapokon, az elmaradt gyérítést követő két napon belül kerül sor. A szúnyogok jellemzően a folyó menti településeken szaporodnak túl, de a változékony, gyakran esős időjárás több területen hoz létre a szúnyoglárvák számára ideális élőhelyeket. A Katasztrófavédelem által felkért szakértők folyamatosan vizsgálják a tenyészőhelyeket, ahol lehetséges, ott csökkentik a lárvák számát – tájékoztattak.

A csapadékos időjárás miatt az eddiginél is fontosabb felszámolni a lakókörnyezetünkben megtalálható kisvizeket. 

– emelték ki. Hozzátetették: egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, gumiabroncsban ezerszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek egy-két hét alatt kifejlődnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.