Hatalmas szúnyoginváziót akar megelőzni a hatóság, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a vérszívókat

Országszerte sok van a szúnyogtenyészőhelyekből, ráadásul a rajzás is megkezdődött már.

Forrás: MTI2024. 05. 13. 15:02
Fotó: Varga György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc vármegye 197 településén, összesen csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat ezen a héten – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Tájékoztatásuk szerint a 

Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza-menti településein, valamint a Tisza-tó térségében

földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban: Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is.

A kezeléseket platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el, a legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek – írták, hozzáfűzve, 

a készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is – jelezte az OKF.

Beszámoltak arról, hogy a Szigetközben a korábbi esőzések, a Tisza mentén pedig a folyó megemelkedett vízszintje miatt számos területen alakultak ki szúnyogtenyészőhelyek, és az egyre melegebb időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. 

Az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végeztek szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken, és Békés megyében, a Körösök holtágain továbbra is légi, biológiai módszerrel védekeznek a szúnyoglárvák ellen – tudatták. Közölték: a szúnyoggyérítés helyszíneiről és időpontjairól az OKF honlapján, a szúnyogok elleni védekezésről általánosságban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán található bővebb információ.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.