Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megerősítette a Belügyminisztérium: a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok közfeladatot ellátó személyek

A tanárok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek.

Forrás: MTI2024. 05. 15. 14:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők – szögezte le közleményében a Belügyminisztérium (BM). Közölték: 

a megjelent sajtóhírekkel ellentétben a pedagógusok, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek.

 Az ellenük elkövetett bűncselekmények – ha azoknak a közfeladat ellátásával való összefüggése megállapítható – megítélése során őket a Büntető törvénykönyv (Btk.) közfeladatot ellátó személyként sorolja fel – tisztázta a tárca.

Mint elmagyarázták, attól, hogy 2024. január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok mint e feladatokat ellátók nem vesztették el közfeladatot ellátó személy minőségüket. A köznevelési törvény és a Btk. közötti szabályozási koherencia 2024. január 1-jét követően is fennállt, és a pedagógusok 2024. január 1. és 2024. május 10. között is közfeladatot ellátó személynek minősültek. A felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzése, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosítása érdekében a jogalkotó 2024. május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között – olvasható a BM közleményében.

Az ügy háttere, hogy futótűzként terjedt a baloldali sajtóban a Népszavának egy bírósági levélből vett értesülése. Eszerint bár a Btk. hatályos rendelkezései alapján a tanárok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény vonatkozó része 2024. január 1. óta hatályát vesztette, a Btk. viszont erre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállását érintően. 

A bírósági levélben az olvasható, hogy emiatt a jelen pillanatban fennálló jogszabályi környezetben a tanárok, illetve a többi iskolai alkalmazott büntetőjogi szempontból közfeladatot ellátó személynek nem tekinthető. A BM által kiadott állásfoglalás ennek az egyértelmű cáfolata.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.