Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Megvan a felelős az aláírásgyűjtő sátorban történt halálesetek ügyében

A tragédiát szén-monoxid-mérgezés okozta.

2024. 05. 27. 11:47
Budapest, 2022. február 16.
Bûnügyi helyszínelõk az V. kerületi Deák téren egy aláírásgyûjtõ sátornál 2022. február 16-án, ahol meghalt két fiatal biztonsági õr. A két ember halálát szén-monoxid-mérgezés okozhatta; holttestüket február 16-án reggel találták meg a sátorban.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Deák Ferenc téri aláírásgyűjtő sátorban haltak meg szén-monoxid-mérgezés miatt annak a hetvenkét éves férfinak az alkalmazottjai, akivel szemben a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a férfi

egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget vezetett, a vállalkozás pedig arra szerződött egy párttal, hogy 2022 februárjában a párt által az országgyűlési képviselőjelöltek állításához szükséges aláírások gyűjtése céljából bérelt sátrakat és közvetlen környezetüket őrizni fogja.

Ehhez a cég helyszínenként két munkavállalót biztosított, így az V. kerületben, a Deák Ferenc téren levő sátorban is két férfi, a két sértett dolgozott. A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte. Az őrök a hideg miatt 2022. február 15-én este a sátor oldalfalait cipzárral lezárták, és azt csak alkalmanként, a ki-be járás idejére nyitották ki.

Emiatt a sátorban a hőkandeláber használata miatt a szén-monoxid felszaporodott, és a két férfi életét vesztette.

Az ügyészség közölte, a cégvezető a vád szerint azért felelős a bekövetkezett tragédiáért, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat: nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott a gázkészülék üzemeltetésére vonatkozó teljes körű utasítást, nem ismertette a szükséges mértékű szellőztetésre vonatkozó szabályokat, nem készített kockázatértékelést, illetve elmulasztotta a gázkészülék használati utasításának beszerzését.
Emellett, mint kiderült,

éjjel a cégvezető személyesen ellenőrizte a munkakörülményeket, azonban a zárt sátorban való fűtés veszélyeire ekkor sem hívta fel a sértettek figyelmét, így az ellenőrzés ebből a szempontból nem volt elégséges.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a Pesti Központi Kerületi Bíróságra benyújtott vádiratában. A kerületi ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és biztonsági cég vezetésétől határozott időre történő eltiltás kiszabását indítványozza.

Az már két évvel ezelőtt, a tragédia után kiderült, hogy az érintett párt a Gattyán György nevéhez köthető Megoldás Mozgalom volt.

Borítókép: A Megoldás Mozgalom demonstrációja a Hősök terén 2023-ban (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.