Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Most akkor lesz járvány a tigrisszúnyogok miatt, vagy sem? Meglepő választ adott a szakértő

Nem az inváziós, hanem az őshonos fajokkal van a baj.

Forrás: Hu-ren2024. 05. 23. 16:12
szúnyog
illusztráció Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre nem tud olyan halálesetről, amely azért történt volna, mert valakit megcsípett egy tigrisszúnyog – mondja a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója. Garamszegi László Zsolt biológus kifejtette, évente több ezer inváziós egyedet fognak be az ország számos pontjáról, majd virológiai vizsgálatokat végeznek rajtuk. 

Eddig még egyetlen példányban sem találtuk meg például a nyugat-nílusi láz vírusát, míg az őshonos dalos szúnyog egyedeiben többször azonosítottuk e kórokozót

– fejtette ki és azt is hozzáfűzte, hogy valószínűleg utóbbi felelős az emberi megbetegedéssel járó hazai esetekért. Megjegyzi azonban, hogy erre figyelni kell, mert 2018-ban történt egy komolyabb, több mint kétszáz embert érintő fertőzési hullám, amelyben sajnos volt néhány halállal végződő eset is. Összegezte:

Jelen van tehát egy kórokozó, amelytől tényleg tartani kell, csak éppen azt a jelenlegi ismereteink szerint nem az inváziós, hanem az őshonos fajok terjesztik Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy az, hogy egy veszélyesnek tartott szúnyogfaj itt él velünk, még nem biztos, hogy terjeszti is a kórokozókat. Erre a legjobb példa a maláriaszúnyog, azonban azt az 50-es évekre sikerült kiirtani, és ma egyáltalán nincs maláriaveszély. Az igazgató beszélt arról is, hogy hogyan védekezhetünk az inváziós fajok ellen. 

A tigrisszúnyogok „konténerköltők”, azaz a ház körüli edényekben, hulladékban, játékokban felgyűlt esővízben szaporodnak. A leghatékonyabb védekezés, ha ezeket a tenyészhelyeket megszüntetjük, de rávilágított arra is, hogy a kereskedelemben is kaphatók hatékony biológiai alapú irtószerek. Megjegyezte, a napnyugta környékén jellemző szervezett szúnyogirtás az inváziós szúnyogok ellen nem hatékony, mivel egész nap aktívak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.