Élő közvetítés
Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Szigor jön a kenyérféléknél: túl nagy esély van rá, hogy a péktermék, amit most vásárol, valójában nem az, aminek mondják

Van egy rossz hírünk, ha szereti a kovászos kenyeret.

Forrás: G72024. 05. 23. 15:32
Bread,,Traditional,Sourdough,Bread,Cut,Into,Slices,On,A,Rustic,kenyér
szigor jöhet a szabályozásban Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigor jöhet a kenyereknél, ugyanis előszeretettel operálnak a boltok és a pékségek a kovászos kenyérrel, miután a pékáruknál az utóbbi években a „kovászos” egy olyan prémium termékre utaló jelző lett, amelyhez magasabb árat lehet társítani – adta hírül a g7.hu.

A portál azt írja, a nagyüzemekben legyártott pékárut, ha kovászosnak nevezik, akkor ugyan valóban van benne kovász, de többnyire elenyésző mennyiségben. A kelesztést ezeknél a termékeknél is élesztő végzi, a kis mennyiségű kovász inkább csak az ízt módosítja, és lehetőséget ad a kovászos jelző használatára.

A portál megkereste az Agrárminisztériumot, amire a tárca azt közölte, hogy a 

Magyar Élelmiszerkönyvben a kovászos jelző nem szabályozott.

Az előírás ugyanis nem határozza meg a termékekben lévő kovász, vagy az azt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok viszont lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen.

Ebből tehát az következik, hogy a magyar vásárló abban a hitben él, hogy a boltok döntő részében kapható kovászosnak nevezett élesztős kenyér ugyanaz, mint a kis pékségekben kapható, kizárólag kovásszal készült termék. Most azonban úgy tűnik, változás jön az ügyben, 

A helyzet ugyanis az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a „kovászos” jelző használatára. Ebben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a kovászra, ugyanis 

módosítják a fogalmát azzal, hogy az élesztő maximális mennyiségét és az érlelési idő minimális időtartamát is meghatározzák. 

Ezt a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága már jóváhagyta, a szükséges jogalkotási folyamat jelenleg is zajlik.

Így tehát megváltozik az eddigi gyakorlat, mert a kovászos jelzőt nem lehet majd használni minden olyan pékárura, amelyet döntően élesztővel futtatnak fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.