Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Súlyos milliókat játszhattak ki a bajai önkormányzatnál

Rejtett trükkön keresztül a kerülhettek támogatások a városlakók helyett az önkormányzat emberéhez.

Forrás: Bácskai Napló2024. 05. 28. 20:34
Baja, 2022. február 9.
A Városháza épülete, az egykori Grassalkovich Palota, amely a Millennium évében, 1896-ban neoreneszánsz stílusban épült a Szentháromság téren. A város egyik legrégibb épületét 1744-ben kezdte építeni gróf Patachich Gábor kalocsai érsek és 1750 után gróf Grassalkovich Antal fejezte be, ezért is nevezik Grassalkovich-kastélynak. A város 1862-ben vásárolta meg, 1863 tavaszától Városházaként mûködik.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozás indult a bajai városházán, mivel felmerült a gyanú, hogy a hivatal egyik dolgozója saját magának játszott ki fejlesztésekre szánt közpénzeket, ezzel megkárosítva a helyi lakosokat. Az esetre olvasónk hívta fel a figyelmet, akit felháborított az eset, mivel a jelenlegi polgármester Nyirati Klára (Sikeres Bajáért Egyesület) a „tiszta kezek” politikáját hirdette, mégis sötét ügyletek zajlanak a városházán.

Egy városházi dolgozó 2022. augusztusában, a jegyző írásbeli kérésére a polgármesteri hivatal nyilvános adatai szerint elkészített egy elemző összeállítást a Városfejlesztési Iroda működéséről. Ezt eljuttatta a városvezetésnek és az őket segítő szaktanácsadói körnek. 

Ezzel összefüggésben a jegyző belső ellenőri vizsgálatot rendelt el.

A cél az volt, hogy megállapítsák, van-e összeférhetetlenség a Városfejlesztési Iroda akkori – azóta már nem a hivatalban dolgozó – vezetője és az akkor még beruházási hivatali ügyintéző munkakörben dolgozó – ma már szaktanácsadói megbízási szerződéssel, de ugyanott foglalkoztatott – személy között.

A bajai önkormányzat megbízott ellenőre jelentésében több egyértelmű összeférhetetlenséget tárt fel.

A Városfejlesztési Iroda korábbi vezetője – az Opten kapcsolati háló szerint – vezető tisztségviselője és tulajdonosa volt egy építészeti tervezési tevékenységet folytató gazdasági társaságnak. Ezt csak a jegyző felszólítására szüntette meg, azelőtt neki volt aláírási jogosultsága a beruházási ügyintéző teljesítési igazolásánál.

Az akkori irodavezető beosztottja, a beruházási hivatali ügyintéző 2019. november és 2022. szeptember 12. között összesen tizenkilenc esetben, a teljesítési igazolás szerint párhuzamosan volt egyszerre városházi ügyintéző és egyéni vállalkozóként közreműködő vagy magáncég képviselője. Ezt azonban az építészeti-műszaki tervezést és az építésügyi-műszaki szakértői tevékenységet már 1997 óta törvény és több részletét 2013-tól kormányrendelet is tiltja.

Az eseményekről egy beadványban tájékoztatták Polt Péter legfőbb ügyészt: ,,Baja Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában részben pont a beszerzési eljárások lebonyolításáért is felelős Városfejlesztési Iroda egyik hivatali beruházási ügyintézője sorozatosan, több rendben, összesen több tízmillió forint értékben nyert el a hivatal saját beszerzésein – a hivatali ügyintézői fizetségén felül (!) – olyan projektmunkákat, melyekért Baja Város sok száz millió forintos EU-s fejlesztései összköltségvetésének hozzávetőleg körülbelül egy százalékát fizették ki a számára” – ismertette a beadvány tartalmát a Bácskai Napló.

A legfőbb ügyész döntése alapján május tizennegyedikén a Legfőbb Ügyészség Terrorizmus, Pénzmosás és a Katonai Ügyek Főosztályára került át a TPK.1918/2024/1- II. számon iktatott értesítő levél. Majd Bartha János legfőbb ügyészségi ügyész ezt egyből Kecskemétre, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészségre, míg Bajáról pedig Szeverényi István vezető ügyész a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságához továbbította. Még aznap, Dobány Viktor rendőr alezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság osztályvezetője 

nyomozást indított hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt a bajai városházán

– közölte a lap.

Borítókép: Bajai városháza (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.