Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A kastélytörvénnyel a kormány célja a magántőke bevonása

Lánszki Regő államtitkár elmondta, hogy az utóbbi években több mint egy tucat kastély újult meg.

2024. 06. 27. 15:54
Halász-kastély
A kápolnásnyéki Halász-kastély. Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kastélytörvénnyel a kormány célja az volt, hogy magántőkét vonjon be a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésébe – tájékoztatta Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építési államtitkára az MTI-t.

– Az elmúlt évtizedekben a mai Magyarország területén működő 1500 kastély, kúria nagy része eltűnt, elbontották, majd a rendszerváltás után tovább romlott állapotuk. Az elmúlt 13 évben a Nemzeti kastélyprogram és Nemzeti várprogram részeként, állami és uniós pénzből több mint egy tucat kastély újult meg, ugyanakkor ezekre még további forrásokat kell fordítani, és üzemeltetésük is folyamatos pénzügyi terhet jelent a költségvetésnek. A tavaly év végén elfogadott és júniusban módosított törvényben a magyar állam tulajdonába került kastélyok nagyon szigorú feltételrendszerrel kerülhetnek magántulajdonba – emelte ki.

Mint mondta, így az épületek közcélúságát biztosítani kell, mellette az új tulajdonosnak üzleti tervet és többéves hasznosítási tervet kell mellékelnie, amit az állam képviseletében az ÉKM hagy jóvá és folyamatosan ellenőriz.

Amennyiben ezeket nem tartják be, életbe lépnek a biztosítékok: büntetőpénzt kell fizetniük vagy visszaveszi az állam az ingatlant. A kastélyparkokban minden esetben ingyenesen kell biztosítani a látogathatóságot, amennyiben rendelkeznek közgyűjteménnyel, annak megtekintését ingyenesen vagy a jelenlegi jegyárakon kell biztosítaniuk

– tette hozzá.

Jelezte, hogy továbbra is állami tulajdonban maradnak az olyan történelmi jelentőségű kastélyok, mint a fertődi Esterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a geszti Tisza-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély. Kiemelte, hogy a kormány olyan tőkeerős, magyar tulajdonú cégeket keres, amelyek vállalják a kulturális örökség részét képező ingatlanok felújítását és üzemeltetését. 

Az államtitkár szerint az erős pénzügyi hátterű cégeknek kötelessége, hogy tegyenek a magyar örökségért. Amennyiben nem lesz magas a jelentkezők száma, akkor igyekeznek megkeresni ezeket a társaságokat.

Egyelőre a minisztérium felméri az érdeklődést, és várhatóan szeptemberben kezdődhetnek el a tulajdonba adással kapcsolatos nyilvános felhívások

– mondta.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Fejér Megyei Hírlap/Pesti Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.