Lánszki Regő: Nagyon fontos, hogy bármit építünk, az illeszkedjen a környezetébe

Célegyenesbe érkezett a tájépítészetet kiemelt területként kezelő új, magyar építészetről szóló törvény. Az ősszel a parlament elé kerülő jogszabály a közhasználatú építmények környezetének és zöldterületek kialakításához tájépítész bevonását írja elő, és bevezeti a zöldfelületi tanúsítványt.

2023. 10. 06. 18:00
Lánszki Regő építészeti államtitkár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt Lánszki Regő építészeti államtitkár jelentette be Fertődön, az Esterházy-kastélyban rendezett IV. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferencián. Míg tavaly a zene- és kertművészet kapcsolata, ezúttal a víz kérdésköre került fókuszba. A nemzetközi konferencia megnyitóján Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára kifejtette: 

Az építészetet, a táj alakítását komplexen kezeljük. Nagyon fontos, hogy bármit építünk, az illeszkedjen a környezetébe léptékében, anyagában, szellemiségében. Természet és épített környezet, épület és kert összhangja, harmóniája teremt olyan környezetet, amely életminőségünk javításának kulcsa lehet. Ebbe a komplexitásba emeltük méltó helyére a tájépítészetet is 

– szögezte le Lánszki Regő. 

Az idei konferencián a mindannyiunkat érintő víz kérdésköre került fókuszba (Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány)

Oláh Zsanett, a társszervező házigazda Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében emlékeztetett: Esterházy Fényes Miklós összművészeti műremeket hozott létre Fertődön, amely innovációi révén összemérhető volt a bécsi császári udvaréval, s amely Európa-szerte reprezentálta a magyar kultúra nemzetközi beágyazottságát, a honi kreativitást, alkotói képességet. 

„A mi feladatunk és küldetésünk most az, hogy ezt a hagyatékot olyan színvonalra emeljük, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel, hogy méltón képviseljük Esterházy Fényes Miklós szellemiségét világszerte” 

– hangsúlyozta Oláh Zsanett. 

Herczeg Ágnes, a konferenciát szervező Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA) elnöke felidézte, a szervezet megalakulásával a tájépítész szakma megfelelő rangra emelésével a szakma több évtizedes adósságát kívánják rendezni. Működésük két éve alatt többek között jelentős előrelépés történt a hazai zöldinfrastruktúra-beruházásokkal kapcsolatos gyakorlatok és szabályozási környezet megreformálása, valamint az állami, egyházi és magántulajdonban, illetve kezelésben lévő történeti kertek jelenlegi állapotának és fenntarthatósági stratégiájának kialakítása terén. 

A Mőcsényi Mihály-konferencia középpontjában idén a kertörökség és a víz elem kapcsolata áll, hiszen a víz elem minden kultúrában az élet teremtő forrását jelenti. A kertművészetnek mint az ember és a természet kapcsolatát minden korban leginkább kifejező művészeti alkotásnak a víz nélkülözhetetlen eleme. A rangos hazai és külföldi szakemberek előadásaikban a víz kertművészeti kifejeződéseire, mindennek kertfilozófiai aspektusaira reflektálnak, miközben aktuális kérdéseket is feszegetnek, mint az ökológiai fenntarthatóság vagy a vízhiány. 

A műhelyfoglalkozásokon a résztvevők gyakorlati megközelítésből taglalják az évezredes-évszázados kerttörténeti példákat, aktuális fenntartási és kertrekonstrukciós kérdéseket. 

A konferencia előadói közt szerepel többek között EL-Saady Badawy, a Kairói Egyetem dísznövénykertészet és kerttervezés professzora, Daniella Malnar, a Versailles-i kastély szökőkút-szolgálatának örökségvédelmi információs rendszerének fejlesztési felelőse, Giorgio Galletti, a Firenzei Egyetem kerttörténész professzora, Martin van den Toorn, a holland Delfti Műszaki Egyetem professzora és Iryna Denysko, az ukrajnai Sofiyivka Park vezető kutatója.

A háromnapos konferencián a szakmai és művészeti programok mellett szombaton ingyenesen látogatható gyermek- és családi programok is várják az érdeklődőket, valamint megnyitják Medcalf Laura „A Víz Mentén” című egyéni kiállítását az Esterházy-kastély Nyári Ebédlőjében.

Borítókép: Negyedik alkalommal ad otthont a fertődi Esterházy-kastély a Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferenciának (Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.